VRNITEV KARLA

Težki dnevi: konec Erjavčevih sanj o premierskem stolčku?

L.T.
11. 12. 2020, 20.05
Deli članek:

Erjavec bo najprej preštel glasove in šele nato sporočil odločitev, ali se bo potegoval za mandatarstvo. Kdo ga podpira in kdo ne? Po včerajšnjem sestanku s poslanci Desusa se zdi, da mu trenutno ne uspeva najbolje.

STA
Erjavec na sestankih išče podporo svojemu političnemu projektu.

Novi-stari predsednik Desusa Karl Erjavec zadnje dni prešteva 46 glasov, kolikor jih je potrebnih za konstruktivno nezaupnico, s katero bi dobili novega predsednika vlade.

V torek je obiskal stranki LMŠ in SMC, nihče od navzočih pa po sestanku ni dajal izjav ali razkrival, o čem je tekla beseda. Preden je poslanske glasove začel šteti Erjavec, jih je poskušal v Koalicijo ustavnega loka sešteti Jože P. Damijan, ki je svoje pretenzije po mandatarstvu očitno opustil. Poleg strank Levica, LMŠ, SAB in SD, ki že sestavljajo omenjeno koalicijo, bi potreboval še sedem poslanskih glasov. Stranka Desus ima pogojno pet poslancev, brez stranke SMC, ali vsaj nekaj njenih poslancev, torej ne bo šlo.

STA
V koaliciji ustavnega loka, ki si jo je zamislil ekonomist Damijan, tega v vlogi mandatarja podpirajo le še v Levici.

Pri poslancih na popravnem izpitu

Poslanci Desusa so včeraj na sestanku z Erjavcem znova tehtali, pod kakšnimi pogoji bi izstopili iz koalicije Janeza Janše in vstopili v novo. V začetku tedna je Erjavec svoje poslance že pozval, naj izstopijo iz koalicije, vendar so ga zavrnili. Nezadovoljni naj bi bili nad njegovim pristopom k stvari – namesto da bi se z njimi posvetoval, naj bi jim izstop kar velel oziroma predlagal, s tem pa je naletel na gluha ušesa. Nespečnost Erjavcu povzroča tudi poslanec Robert Polnar (Desus), ki je že dal jasno vedeti, da Koalicije ustavnega loka ne podpira. Danes je dejal celo, da da imajo štirje poslanci Desusa pripravljene izjave za izstop iz poslanske skupine.

Na družbenih omrežjih se je oglasila nekdanja ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec, ki se je nad Erjavca spravila z besedami, da ga zanima le oblast, in ne vsebine ter zaveze koalicijske pogodbe, ki se nanašajo na starejše, pri čemer izpostavlja urad za demografijo, usklajevanje pokojnin in solidarnostni dodatek. Pivčeva trdi, da je Erjavec v zadnjih mesecih spremenil svoje politične taktike. »Javno nastopanje je zamenjal za ilegalo,« ga obtožuje. »Najbolj žalostno je, da smo se šovov Erjavca že navadili in nam bodo zdaj nekateri mediji sporočali, za kako izkušenega politika gre ter da te vrste politika Slovenija res nujno potrebuje,« je dodala nekdanja predsednica Desusa.

Erjavec je imel včeraj na poslanskem posvetu popravni izpit, zadnjo besedo pri vsem skupaj pa bodo imeli organi stranke Desus, ki se sestanejo v ponedeljek. Desus sicer za zdaj ostaja v vladni koaliciji, je včeraj po srečanju članov vodstva stranke s poslansko skupino povedal njen vodja Franc Jurša. Predsednik Desusa Karl Erjavec se je, kot pravi, opravičil za ponedeljkovo razpravo, ko je tudi predlagal odhod iz vlade. Po Jurševih besedah pa bodo v prihodnjih dneh proučili možnost sodelovanja s poslansko skupino SMC. Erjavec je srečanje v državnem zboru zapustil brez izjav. 

S podporo tehničnemu mandatarju Jožetu P. Damijanu tako vztrajajo samo še v Levici. V slednji so glede svojih potencialnih koalicijskih partnerjev vznemirjeni zaradi njihove šibke podpore pri zbiranju podpisov za sklic referenduma glede 780 milijonov evrov za vojsko. Vprašanje je tudi, ali bodo v Levici pripravljeni prevzeti odgovornost in v vlado vstopiti kot polnopravna članica.

Cena Počivalška je turistični holding

Janja Sluga, vodja poslanske skupine SMC, je v sredo dejala, da se za vlogo SMC v obstoječi koaliciji ni nič spremenilo. Po sestanku z Erjavcem je Zdravko Počivalšek, predsednik SMC, tvitnil besede v podporo ustanovitvi turističnega holdinga. »Ko so se nad slovenskim turističnim premoženjem zgrinjali jastrebi, ki jih je gnal samo osebni interes, nisem videl nikjer zaskrbljenih pozivov k ustavitvi njihovih načrtov,« je dejal in dodal, da »zdaj, ko ima država priložnost, da uresniči dolgoletni načrt, konsolidira svoje lastništvo in s tem tudi vpliv na prihodnost turističnih nepremičnin, pa toliko polen pod noge«.

Počivalšek sicer ni nenaklonjen prestrukturiranju političnega prostora. Po Erjavčevi zmagi na kongresu je tvitnil, da ga je poklical po telefonu in mu čestital ter se dogovoril za čim hitrejše srečanje. »Osebno se zelo dobro razumeva, na sestanku pa bova ugotovila, ali imava podobne poglede na slovensko politiko. Slovenija potrebuje močan center,« je dejal.

STA
Mesca (na desni) so podprli le socialdemokrati, podpisev je v parlament z njim odnesel poslanec Matjaž Nemec (na levi)

Telefoni zvonijo, glasovi se štejejo

Kot smo izvedeli iz virov v stranki Desus, se je Erjavec z vsemi omenjenimi resno pogovarja o konstruktivni nezaupnici Janši, po kateri bi vajeti vlade vzel v svoje roke. Vendar politični stari maček v ta projekt ne namerava iti brez potrebne podpore. To pomeni, da morajo biti glasovi prešteti, ko pa se bo na tajnem glasovanju izrekalo o novem mandatarju, med njimi ne sme biti svojeglavih poslancev, ki bi podporo odrekli v trenutku, ko je treba v skrinjico odvreči glasovalni listič.