Pred odločitvijo

Beovićeva ocenila, kdaj bi ukrepi prinesli olajšanje. Če pa jih zamenjamo ...

R.T.
12. 12. 2020, 09.34
Posodobljeno: 12. 12. 2020, 09.38
Deli članek:

Pred današnjo odločitvijo vlade o nadaljnjih ukrepih v boju zoper epidemijo koronavirusa, je o smiselnosti ukrepov spregovorila vodja strokovne svetovalne skupine Bojana Beović.

STA
Bojana Beović pravi, da ocenjujejo, da bi se želelo cepiti 57 odstotkov prebivalstva Slovenije, kar bi bilo dovolj, da bi se epidemija bistveno upočasnila

Beovićeva meni, da je smiselno, da se držimo načrta odpiranja dejavnosti, ki je bil sprejet prejšnji teden. Če bi prehitro odpirali določene dejavnosti, bi s tem tvegali povečanje okužb, kar bi lahko še dodatno omejilo dostop do zdravstva, je ocenila v petkovi oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija. Dopušča možnost, da bi kakšen ukrep zamenjali, s takšnim, ki bi ga ljudje bolj upoštevali, ki bi bil bolj »prijazen«, vendar, kot opozarja, smo na vrhuncu epidemije in »vsak spodleteli poskus bi lahko prinesel veliko trpljenje in večje število umrlih«. Konča odločitev je v rokah vlade, ki mora upoštevati še druge sfere življenja, je dodala infektologinja, ki poudarja, da strokovna svetovalna skupina pokriva zdravstveni del epidemije.

Izpostavila je, da trenutno ukrepi dajejo rezultate. »Če jih ne bi bilo, bi imeli danes 3000 hospitaliziranih in ne 1200, 700 bi jih bilo na oddelkih za intenzivno zdravljenje,« je spomnila Beovićeva. Problem je po njenem, da z ukrepi ne moremo znižati števila okuženih. »Ukrepi vzdržujejo plato, sproščanje pa bi pomenilo rast epidemije.«

In kdaj bi se lahko krivulja obrnila navzdol? »Če ukrepi ostanejo, se bo število hospitaliziranih zmanjšalo približno do konca januarja. Če jih zamenjamo, težko napovedujemo,« je ocenila.

Vladni predstavniki pa se bodo danes na dveh ločenih delovnih posvetih srečali z direktorji bolnišnic in zdravstvenih domov ter predstavniki gospodarstva. Srečanji naj bi pripomogli k oblikovanju pristopa, ki ga namerava vlada ubrati pri nadaljnjem obvladovanju epidemije, spregovorili pa naj bi tudi o investicijah kot delu načrta za okrevanje.