Visoka cena za neresnico

Zaradi laži enega zaposlenega v »lockdownu« skoraj 2 milijona prebivalcev

S.R.
20. 11. 2020, 08.39
Posodobljeno: 20. 11. 2020, 08.40
Deli članek:

V avstralski zvezni državi Južna Avstralija so v sredo uvedli popolno zaprtje javnega življenja, tako imenovani »lockdown.« Zdaj je znano, da je to sprožila laž zaposlenega v eni od picerij.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Spomnimo, na širšem območju mesta Adelaide so v nedeljo, potem ko tam šest mesecev niso zabeležili nobenega pozitivnega primera, okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 36 okuženih, stroge omejitve, ki so jih uvedli v sredo, pa bi morale trajati šest dni, čemur bi moralo slediti osem dni nekoliko sproščenih ukrepov. Po zadnjih spoznanjih se bo ta avstralski »lockdown« končal predčasno, saj je bil po navedbah tiskovne agencije Reuters posledica laži, ki jih je ena oseba natrosila epidemiologom. Da bodo omejitve odpravili prej, kot je bilo načrtovano, so danes potrdili tudi pristojni organi v tej zvezni državi s skoraj 1,8 milijona prebivalcev, saj se je izkazalo, da ne gre za tako hud izbruh, kot je kazalo. 

Osebe, pri kateri so sicer potrdili okužbo, a so epidemiologi zaradi njegove laži pri iskanju stikov tavali v temi, niso imenovali. Znano je le, da je moški zaposlen v eni od lokalnih picerij, kjer so okužbo potrdili tudi pri drugi osebi. Moški je svojo zaposlitev epidemiologom zatajil, dejal je le, da je tam kupil pico. Ti so posledično sklepali, da se je okužil kljub zelo kratki izpostavljenosti virusu. Resnica je bila ta, da je z drugo okuženo osebo oddelal več izmen. 

»Njegova zgodba se ni ujemala. Preverjali smo naprej. Zdaj vemo, da je lagal. Če bi epidemiologom povedal resnico, ne bi uvedli šestdnevnega lockdowna,« je pojasnil premier zvezne države Steven Marshall. Ostro je nadaljeval, da je to »sebično dejanje posameznika v težak položaj postavilo celotno državo.« Po njegovi navedbah bodo omejitve zdaj odpravili v noči na nedeljo, saj so v zadnjem dnevu zabeležili le tri nove primere okužbe. Lažnivega uslužbenca sicer ne bo doletela nobena kazen, kot je namreč pojasnil policijski komisar Grant Stevens, tega trenutna zakonodaja ne omogoča.