Sploh ne skrivajo več svojega rasizma

Zakaj državni sekretar Žan Mahnič poobjavlja neonacistične tvite?

A. K.
20. 11. 2020, 06.37
Posodobljeno: 20. 11. 2020, 06.53
Deli članek:

Ko se že zdi, da je javni diskurz v Sloveniji dosegel dno, luknjo še dodatno poglobi državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič.

STA
Žan Mahnič

Mladi politik iz vrst vladajoče SDS redno deli objave, ki vznemirjajo javnost, s poobjavo tvita s fotografijo štirih belopoltih žensk z različno barvo las in pripisom »to je vsa raznolikost, ki jo potrebujemo v Evropi« pa je 30-letnik izzval vnovično zgražanje.

Twitter
Mahničev odziv: "Draga @tfajon, ne se jezit name in ne bodi slabe volje, če te ni na sliki. Obrni se na profil z direktnim sporočilom."

Tanja Fajon, predsednica SD, ga je zaradi žaljive vsebine pozvala k odstopu, za Svet24 so se na Mahničevo tvitanje odzvali tudi v Inštitutu 8. marec, rekoč: »Mahničev tvit je nedostojen, vulgaren in žaljiv. Je simptomatičen za aktualno delovanje oblasti. Na nesposobnost omenjenega poslanca pa nakazuje dejstvo, da je dekle na desni Rachel Wood, ki je zagovornica pravice do svobodnega odločanja o rojstvu otrok, feministka in predstavnica LGBT skupnosti.« Žan Mahnič na naše klice ni odgovoril, je pa zato Fajonovi odpisal kar na twitterju s seksističnim odgovorom, češ da je jezna nanj zgolj zato, ker je ni na fotografiji.

Avtor originalnega tvita je imetnik račun z imenom franca - EtnoNacionalist in uporabniškim imenom @slovenskipanter. Če še niste razbrali iz imena, gre le za enega iz množice ksenofobnih in odkrito rasističnih imetnikov profilov, ki ne skrivajo svoje naklonjenosti do največje parlamentarne stranke, občasno pa jim vidni člani slednje vrnejo uslugo s poobjavo katerega od zapisov. Račun, ki ga je delil Mahnič, obstaja že več kot pet let, za seboj pa ima že zajeten arhiv deljenja vsebin s sovražnim govorom in zgodovinskim revizionizmom, ki temelji na rehabilitaciji domobranstva v času druge svetovne vojne.

Žan Mahnič na twitterju rad preizkuša meje sprejemljivega. Ali bo zadnji izpad imel posledice zanj?

Zdi se, da je vir te fotografije družbeno omrežje Gab. Gre za ameriško spletno omrežje, ki deluje podobno kot  družbeno omrežje Twitter, znano pa je predvsem po tem, da nudi zatočišče vsem skrajnim desničarjem, katerih delovanje na twitterju je vsaj delno omejeno s formalnimi prepovedmi širjenja sovražnega govora. Na Gabu ima očitno račun tudi @slovenskipanter, ki tam še toliko bolj odkrito deli islamofobne in antisemitske vsebine, mimogrede pa še obeleži rojstni dan Adolfa Hitlerja.