po okužbi s koronavirusom

Umrl je srbski patriarh

A.S.
20. 11. 2020, 08.07
Posodobljeno: 20. 11. 2020, 08.27
Deli članek:

V jutranjih urah je v Beogradu preminil srbski patriarh Irinej.

Profimedia
Srbski patriarh Irinej.

Patriarh Srbske pravoslavne cerkve Irinej (90) je preminil danes zjutraj v beograjski bolnišnici. Škofa so zaradi okužbe s koronavirusom hospitalizirali 4. novembra, včeraj pa se je njegovo stanje nenadoma poslabšalo. Balkanski mediji so poročali, da je priključen na respirator ter da se zdravniki borijo za njegovo življenje.

 "Videti je, da je po okužbi s koronavirusom pri njem kasneje prišlo do zapletov," je za srbske medije včeraj povedal knezoškof (vladika) Stefan Šarić.

Okužil se je na pogrebu črnogorskega metropolita 

Patriarh je v bolnišnici pristal štiri dni po pogrebu črnogorskega metropolita Amfilohija (83), ki je zaradi covida-19 preminil 30. oktobra.Irinej je namreč prisostvoval na njegovem pogrebu, v nabito polni cerkvi pa je vodil pogrebno mašo. Pogreb je postal tarča kritik, duhovniki in verniki namreč niso nosili zaščitnih mask, v cerkvi se jih je trlo, mrtvega škofa pa so tudi poljubljali po njegovem telesu.

Oglasil se je tudi Vučić

Po smrti patriarha se je na Instagramu oglasil tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić. "V čast mi je bilo, da sem Vas poznal. Takšni kot ste vi, nikoli ne odidejo," je napisal.