Merklova z Madžari in Poljaki

Janša pozval h kompromisu za sprejem svežnja za okrevanje

C.E./STA
19. 11. 2020, 22.19
Posodobljeno: 20. 11. 2020, 06.48
Deli članek:

Nemška kanclerka Angela Merkel je na vrhu EU obvestila kolege iz drugih članic, da bo poskušala v prihodnjih dneh v pogovorih s Poljsko in Madžarsko najti sprejemljivo rešitev za potrditev svežnja za okrevanje unije po pandemiji novega koronavirusa.

Reuters
Angela Merkel je dejala, da je Janša vse pozval h kompromisni rešitvi.

Iskanje kompromisa je sicer tudi v interesu nemškega predsedstva Svetu EU, je pojasnila Merklova na novinarski konferenci po četrtkovem virtualnem zasedanju Evropskega sveta. "Problem je velik in resen in reševali ga bomo resno in zavzeto," je dejala po končanem vrhu. Omenila je še, da je h kompromisu pozval tudi slovenski premier Janez Janša.

Kdaj bi lahko našli rešitev, ni želela ugibati. O časovnem okviru, kdaj bi lahko dosegli dogovor, ni želela govoriti. Prav tako ni želela razkrivati možnosti, kje sama vidi morebitne rešitve.

Zavrnila je tudi možnost, da bi Madžarski in Poljski kakor koli grozili z možnostjo odvzema glasovalnih pravic. "O tem sploh ni govora. Moja dolžnost je, da najdem pot do rešitve," je dejala.

Konkretne ideje

Janša je včeraj na virtualnem vrhu EU izrazil pripravljenost ponuditi konkretne ideje za kompromis, ki bi pripeljal do potrditve finančnega okvira in sklada za okrevanje unije po pandemiji covida-19. Ponovno je pozval h kompromisu, ki bo ustrezal julijskemu dogovoru Evropskega sveta, so sporočili iz njegovega kabineta.

Glede pogojevanja z vladavino prava je Janša izpostavil, "da mora biti dokončna presoja vedno v rokah Sodišča EU, sicer bi to bila politična odločitev, kar pa ni skladno z načeli vladavine prava", so še sporočili iz KPV. "Slovenija je pri iskanju poti do kompromisa pripravljena ponuditi konkretne ideje," so še dodali v sporočilu za javnost po končanem zasedanju Evropskega sveta.

Dodali so še, da se je tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel zavzel za dogovor med vsemi državami članicami in da se bodo prizadevanja za to nadaljevala. 

O hitrih testih

Razprava na vrhu je bila sicer osredotočena na vprašanje testiranja in medsebojnega priznavanja testov, vključujoč hitre antigenske teste, na razvoj cepiva, priprave na cepljenje, na logistične razmere in nacionalne strategije cepljenja. "Vsi voditelji so pozdravili skupen pristop do financiranja razvoja in skupne nabave cepiv, kar za vse države članice izvaja Evropska komisija," so sporočili iz KPV. 

Janša je kolegom iz ostalih 26 članic EU predstavil tudi situacijo drugega vala epidemije covida-19 v Sloveniji. "K sreči je zadnje dni bolnišnično zdravljenje zapustilo več ljudi, kot pa je bilo tistih izmed na novo okuženih, ki so bili potrebni bolnišničnega zdravljenja. A število okuženih je še vedno zelo visoko," so izpostavili v sporočilu za javnost. 

"V Sloveniji smo začeli uvajati hitre teste, pripravljamo tudi nacionalni program cepljenja. Za načrtovanje ukrepov in tudi za učinek na splošno občutje v javnosti so zelo pomembne zanesljive napovedi glede tega, kdaj bo cepivo na razpolago in kdaj bo dostopno v večjih količinah. Če v večjih količinah še ne bo tako kmalu dostopno, bo verjetno tudi Slovenija izvedla vsesplošno testiranje, podobno kot Slovaška, da bi na tej podlagi skušala z usmerjenimi ukrepi čim bolj omejiti in ustaviti epidemijo," so še sporočili iz KPV.