nova dolžniška kriza?

Začelo se bo spomladi: evropskim bankam grozijo slaba posojila

B.K.
11. 11. 2020, 08.55
Posodobljeno: 11. 11. 2020, 08.56
Deli članek:

Evropske banke morajo svoje bilance pripraviti na tveganje slabih posojil, ki jih bo povzročila pandemija, je dejala vodja evropske agencije, ki je zadolžena za likvidacijo bank.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Elke König, predsednica Enotnega odbora za reševanje, agencije Evropske unije, ki je zadolžena za likvidacijo nelikvidnih bank in stabilizacijo evropskega finančnega sistema, je v intervjuju za časnik Financial Times opozorila, da se morajo evropske banke začeti intenzivno ukvarjati s tem, katera posojila jim bodo sploh izplačana. Zaradi epidemije se bo namreč povišal delež tistih posojil, ki jih posojilojemalci ne bodo mogli odplačati.

Po njenih besedah bodo slaba posojila začela postajati problem v prvem in drugem četrtletju prihodnjega leta, saj trenutno subvencije, ki jih vlade izplačujejo podjetjem in delavcem, varujejo banke pred slabimi posojili. Ko se bodo te subvencije zaključile pa lahko banke pričakujejo velik pritisk, kakor po finančni krizi leta 2008.

Kako obsežna bi lahko bila slaba posojila ni želela komentirati, je pa pred kratkim nadzornica Evropske centralne banke Andrea Enria ocenila, da bi lahko evropske banke skupno imele za kar 1,4 bilijone evrov slabih posojil, kar je mnogo huje kot leta 2008.

Ob tem je Könnigova pozvala evropske politične voditelje, naj uskladijo pravila o državni pomoči, da bi se tako izognili sistemski finančni krizi.