Tranzicija v drugo trumpovo vlado

VIDEO: Trump bo ostal predsednik, pravi ameriški državni sekretar Pompeo

B.K./STA
11. 11. 2020, 07.43
Posodobljeno: 11. 11. 2020, 07.53
Deli članek:

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v torek na novinarski konferenci izjavil, da je State Department pripravljen na gladko tranzicijo v drugo vlado pod vodstvom Donalda Trumpa in se pri tem nasmehnil.

Reuters
Ameriški državni sekretar Mike Pompeo.

Novinarska konferenca je minila povsem v znamenju ameriških volitev in dejstva, da predsednik Donald Trump ne priznava poraza, čeprav čestitke demokratu Josephu Bidnu za volilno zmago prihajajo iz vsega sveta. Mednarodni opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) in Organizacije ameriških držav (OAS) so potrdili, da so bile volitve poštene in brez prevar, o katerih govori Trump.

Na vprašanje o tranziciji, ki jo Trump blokira, je Pompeo odgovoril, da je State Department pripravljen na tranzicijo v drugo Trumpovo vlado, nato pa dodal, da svet opazuje, kaj se dogaja, in da svetovni voditelji razumejo, da volitve trajajo dolgo časa.

Nato je namignil, da morda res sprejema izid volitev, ko je dodal, da lahko svet zaupa, da bo tranzicija, ki je potrebna za delovanje State Departmenta, uspešna s predsednikom, ki bo 20. januarja 2021 na položaju.

Dejal je, da pozna te zadeve, ker je bil "na drugi strani" tranzicije. Pompeo je bil član Trumpove tranzicijske ekipe po volitvah leta 2016. Na vprašanje, ali potem, če proces ni končan, tuji voditelji ne bi smeli klicati Bidna, Pompeo ni odgovoril.