zlorabe

Kaj je Vatikan vedel o kardinalu McCarricku? Znano bo kmalu

B.K.
6. 11. 2020, 21.07
Posodobljeno: 6. 11. 2020, 21.10
Deli članek:

Vatikan bo v torek objavil preiskavo o zlorabah nekdanjega ameriškega kardinala Theodora McCarricka in njegovo vlogo v Rimskokatoliški cerkvi.

Profimedia
Theodore Edgar McCarrick

V torek bo znano, kaj so v Vatikanu vedeli o spolnih zlorabah ameriškega duhovnika Theodora McCarricka v njegovi škofiji. Gre za dolgo pričakovano kanonsko preiskavo, ki jo je leta 2017 sprožil papež Frančišek. Dve leti kasneje je papež McCarricka odpustil z duhovniške službe, 90-letnik pa naj bi pokoj preživljal kot laik v upokojenski skupnosti.

Škandal okoli McCarricka je v javnosti izbruhnil leta 2018, potem ko je ameriški nadškof Carlo Maria Vignano papeža Frančiška obtožil, da je McCarricka povišal kljub temu, da je vedel za njegove zlorabe. Frančišek je zato dva meseca za tem zahteval temeljito preiskavo vatikanskih arhivov. Ta se je zdaj očitno zaključila.

Reuters
Papež Frančišek

Čeprav je Vignano z očitki hotel škoditi Frančišku in je tudi pozval k njegovemu odstopu pa je ravno trenutni papež prvi sprožil preiskavo proti McCarricku, potem ko ga je zlorabe leta 2017 obtožil starejši moški, ki je trdil, da ga je škof otipaval, ko je bil še otrok. V škofiji naj bi sicer škofovo spolno življenje bilo nekakšna javna tajna, saj je mnogo vernikov vedelo, da spi s svojimi odraslimi farani.