Začasno v HSE, nato v Državne gozdove

Andreju Janši že obljubljen direktorski stolček

Mihael Korsika
6. 11. 2020, 19.30
Deli članek:

Novopečeni član nadzornega sveta Holdinga Slovenske elektrarne in začasni poslovni direktor družbe Andrej Janša, ki spada v kvoto NSi, se je prijavil na razpis za poslovnega direktorja državnega podjetja Slovenski državni gozdovi. Janša po naših informacijah ob tem lobira, da bi postal glavni direktor državne družbe, ki beleži milijonske dobičke.

Bobo
Slovenski državni gozdovi upravljajo petino slovenskih gozdov.

Kadrovska komisija Slovenskih državnih gozdov (SiDG) danes začenja pogovore s kandidati za glavnega, finančnega in poslovnega direktorja za gozdarstvo.

Milijonski dobički

Družba SiDG upravlja okoli 235.000 hektarjev državnih gozdov, kar predstavlja slabo petino vseh slovenskih gozdov. Podjetje kuje milijonske dobičke, v zadnjih letih je zabeležilo skupno nekaj manj kot 42 milijonov evrov oziroma v povprečju deset in pol milijona evrov letno, je razvidno iz spletne aplikacije Gvin.

Nadzorni svet družbe se je maja z dotedanjim glavnim direktorjem Zlatkom Fickom dogovoril o sporazumnem prenehanju mandata in pogodbe o zaposlitvi, medtem ko je Darjo Derganc odpoklical s funkcije direktorice za finance, računovodstvo in kontroling. Ob tem je imenoval začasno vodstvo.

Vlada je v vlogi skupščine družbe poleti sprejela odločitev, da bo uprave družbe po novem tričlanska, in ne več dvočlanska kot do zdaj. Koalicija se je pri tem uskladila glede kadrovskega razreza v SiDG. Desus dobi glavnega direktorja, NSi finančnega, SDS poslovnega za gozdarstvo in SMC predsednika nadzornega sveta.

Kadrovska komisija je morala po naših informacijah po nalogu nadzornega sveta družbe podpisati zavezo o molčečnosti, a nam je vseeno uspelo izvedeti, da se je na omenjene tri razpise prijavilo skupno 14 kandidatov. Kadrovska komisija je štiri prijave zavrnila, saj kandidati niso izpolnjevali zahtevanih pogojev.

Janša potrdil prijavo

Kandidat Nove Slovenije za finančnega direktorja SiDG je Andrej Janša, ki je šele pred dobrim tednom postal član nadzornega sveta državnega Holdinga Slovenske elektrarne (HSE). Na ustavni seji je postal podpredsednik nadzornega sveta, ki je pred tremi dnevi razrešil generalnega direktorja družbe in imenoval novega, za začasnega poslovnega direktorja pa je imenoval Janšo.
Andrej Janša je po naših informacijah že na seji nadzornega sveta HSE napovedal, da želi funkcijo poslovnega direktorja opravljati začasno, saj da odhaja v Slovenske državne gozdove. Velja spomniti, da kadrovska komisija SiDG šele danes začenja pogovore s kandidati.

Janša nam je v telefonskem pogovoru včeraj potrdil, da se je prijavil na delovno mesto v SiDG. Na vprašanje, ali je le začasni poslovni direktor HSE, ker se mu obeta zaposlitev v SiDG, je po daljšem premisleku odgovoril z »da«. Po naših zanesljivih infomacijah sicer ni popolnoma zadovoljen s položajem finančnega direktorja, zato preko NSi lobira, da bi postal glavni direktor.

Pred leti »pobegnil« na  Slovaško

Andrej Janša, ki ni v nobenem sorodu s predsednikom vlade in SDS Janezom Janšo, je širši javnosti poznan le iz afere leta 2004, ki ga je stala zaposlitve v državnem podjetju Elektro Ljubljana. Janša, katerega oče je bil takrat predsednik uprave Elektra Ljubljane, je v času zaposlitve v Elektru Ljubljana pošiljal ponudbe za prodajo in dobavo električne energije, pod katere se je podpisoval kot direktor trženja električne energije družbe Električni finančni tim.

Iz podjetja je odšel sam. Zaradi suma kršenja konkurenčne klavzule, dobro je namreč poznal cene, po katerih je Elektro Ljubljana večjim odjemalcem prodajal elektriko, pa so nadzorniki razmišljali o tožbi.

Revizorji hiše Deloitte so kasneje potrdili, da je Janša kršil pogodbo o zaposlitvi z Elektrom Ljubljana. 

Po aferi se je po naših informacijah za več kot pet let preselil na Slovaško, kjer je delal na področju energetike. Po vrnitvi je postal samostojni podjetnik, ukvarjal se je z distribucijo slovaške elektrike, vendar je že po nekaj mesecih zaprl s. p.

Kadrovski manevri NSi

Andrej Janša je na županskih volitvah v Velikih Laščah leta 2018 nastopil kot kandidat Nove Slovenije. V prvem krogu volitev se je za županski stolček potegovalo pet kandidatov, izmed katerih je na volitvah najmanj glasov zbral Janša, ki je prepričal dobrih 13 odstotkov volivcev.

Janša, ki prihaja iz kadrovskega bazena NSi, je leta 2004 v državnem podjetju kršil pogodbo o zaposlitvi, zaradi česar je izgubil službo, zdaj pa je postal začasno poslovni direktor državnega HSE, ki je lani zabeležil 60 milijonov čistega dobička, in pred vrati ima mesto finančnega direktorja SiDG.

»Politično kadrovanje je pravzaprav pri nas uzakonjeno,« je za komercialno televizijo pred dnevi dejal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat. To drži, a bi državljani od oblasti vseeno pričakovali, da na odgovorna mesta ne nastavlja oseb, ki so bile v preteklosti vpletene v škodljiva početja v katerem izmed državnih podjetij. Vsa odgovornost za njegovo nadaljnje delovanje tako leži v rokah Nove Slovenije.