Epidemija

V Španiji ugotavljajo, da odprtje šol ni pomembno vplivalo na širjenje virusa

S.R.
8. 10. 2020, 10.15
Posodobljeno: 8. 10. 2020, 10.15
Deli članek:

Prvi tedni šolskega leta v Španiji niso pomembno vplivali na razvoj epidemije, kažejo izsledki študije.

Profimedia
V španskih šolah morajo maske nositi otroci, starejši od šest let.

Izsledki predhodne analize širjenja okužb v šolah, ki jo za Evropsko unijo izvedla raziskovalna skupina na Politehnični univerzi v Kataloniji (UPC), kažejo, da odpiranje šol ni privedlo do hitrejšega širjenja novega koronavirusa. Hkrati kažejo, da so za to morda najbolj zaslužni zaščitni ukrepi v šolah. O ugotovitvah so že obvestili Evropsko komisijo. 

Raziskovalci so v poročilu zaključili, da prvi tedni šolskega leta v Španiji niso pomembno vplivali na razvoj epidemije, poroča španski časnik El Pais. V španskih regijah so se osnovne in srednje šole odprle med 7. in 14. septembrom, raziskovalci pa so se pri proučevanju, ali je bil prenos virusa v šolah od takrat občuten, osredotočili na posamezne regije, ki objavljajo nize podatkov, ki niso razčlenjeni glede na starost okuženih. Te so Andaluzija, Kastilja in Leon, Katalonija in Valencija ter Madrid, ki je glavno žarišče v Španiji. Ugotovili so, da je v regijah, v katerih je incidenca, torej število okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dnevih, rasla že v začetku septembra, s podobno stopnjo rasla tudi po odprtju šol. Nasprotno se je v regijah, kjer je upadala, ta upad nadaljeval tudi po začetku šolskega leta. 

»Treba je poudariti, da gre za predhodno analizo in da se vse lahko še spremeni. A opažamo, da odprtje šol samo po sebi ni pomembno vplivalo na trende,« je pojasnila fizičarka Clara Prats, ki je sodelovala v študiji. Dodala je, da obstaja možnost opaznih sprememb v prihodnosti oziroma naslednjih tednih, a »takšna je trenutna slika.« Je pa Pratsova pojasnila, da izsledki analize potrjujejo uporabnost ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe v šolah. V Španiji morajo šole denimo ustvariti tako imenovane »mehurčke,« skupine učencev in dijakov, ki se ne mešajo med seboj. Otroci, starejši od šest let, pa morajo uporabljati obrazne maske. Rezultate je sicer treba obravnavati previdno, saj je analiza osredotočena na kratko obdobje, hkrati so v Španiji septembra vladale razmeroma ugodne vremenske razmere, zaradi česar je bilo zračenje učilnic preprosto, je še dodala Pratsova.