Nimajo mehanizmov ukrepanja

Direktor UKC Maribor: Čez vikend se pojavljajo okuženi, ki k nam prinesejo okužbo

J.P.
8. 10. 2020, 10.17
Posodobljeno: 8. 10. 2020, 11.43
Deli članek:

Ne morejo vplivati na to, kako njihovi zaposleni živijo, ko niso na delovnem mestu.

STA
Vojko Flis

V zadnjem obdobju je postala stalnica, je o aktualnem stanju v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor povedal njegov direktor Vojko Flis, da "se nam čez vikend pojavljajo okuženi, ki okužbo prinašajo v ustanovo". Slednje terja reorganizacijske ukrepe, a oddelkov zaradi vnosov okužb še niso bili primorani zapirati, je poudaril. Ni pa skrivnost, da delo zaradi tega poteka upočasnjeno.

Število postelj lahko zvišajo

Vojko Flis je poudaril, da glede na to, da ni razglašena epidemija in da ni nobenega krovnega zakona, ne morejo vplivati na to, kako njihovi zaposleni živijo, ko niso na delovnem mestu.

V UKC Maribor imajo na navadnem covid-19 oddelku 22 bolnikov, na intezivi tri. Število postelj lahko zvišajo, a le do določene meje: na navadnem oddelku do največ 40 postelj, na intenzivnem do šest. Če bi epidemiološka slika terjala več, bo potrebno zapiranje programov, je dejal Flis in dodal, da morajo notranji organizacijski in strokovni del bolnišnice urediti same glede na prostorsko umestitev, saj se v tem oziru med seboj razlikujejo.

Na zaposlene ne morejo vplivati

Sicer pa imajo med zaposlenimi 23 okuženih, 33 jih je v samoizolaciji. Številke se spremenijo vsak vikend, je poudaril, okužbe pa so razpršene po oddelkih. Dnevno sicer opravijo več kot sto testov, da bi ustavili širjenje v sami ustanovi.

Flis je dejal tudi, da glede na to, da ni razglašena epidemija in da ni nobenega krovnega zakona, ne morejo vplivati na to, kako njihovi zaposleni živijo, ko niso na delovnem mestu. "Mehanizmov ukrepanja v tem trenutku nimamo," je dejal in dodal, da se zaradi pomanjkanja osebja sicer pojavljajo težave, a jih skušajo reševati.

Različni znaki bolezni

Dotaknil se je tudi poteka bolezni pri njihovih bolnikih. Kot je dejal, ta pri tistih, ki so na navadnem oddelku, ni povsem preprost, saj potrebujejo kisik. Poudaril je tudi, da so znaki bolezni, ki jih opažajo, zelo različni: od glavobola pa do diareje. 

Izpostavil je novost, in sicer hitre teste različnih proizvajalcev, ki v nekaj minutah povedo, ali je nekdo negativen ali pozitiven. Trenutno še ugotavljajo, ali so zanesljivi.