Konec neke dobe

Bo zahajanje v kinodvorane izumrlo?

J.P.
8. 10. 2020, 08.36
Posodobljeno: 8. 10. 2020, 09.59
Deli članek:

Bo filmsko industrija doletela enaka usoda, kot je glasbeno?

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Nadaljevanje filma Čudežna ženska (Wonder Woman) je še eno v vrsti filmov, ki jih je doletel zamik izida. Razlog? Pandemija novega koronavirusa.

Hollywoodski režiserji trkajo na vrata ameriške vlade, naj pomaga kinematografe ohraniti pri življenju. Med njimi je tudi Patty Jenkins, režiserka omenjenega filma o superjunakinji. »Če zapremo vrata, tega ne bo več mogoče popraviti,« je dejala v intervjuju za Reuters. »Za vedno bi lahko ostali brez zahajanja v kinematografe.«

V tem obdobju ukrepov, ki se tičejo predvsem omejevanja druženja in ki jih diktira boj s pandemijo, kinematografom po svetu trda prede. Projekcije kažejo, da bi lahko v Združenih državah Amerike, ki so največji trg za filmsko umetnost, bankrotiralo oziroma za vedno zaprlo svoja vrata 69 odstotkov manjših in srednje velikih kinematografov.

Zaprtje kinematografov bi botrovalo zmanjšanju investicij hollywoodskih studiev v filme in preusmeritev v vsebine, pretočne s spleta. Torej nekaj podobnega, kar je pred časom doletelo glasbeno industrijo.

Nekaj letošnjih velikih hollywoodskih filmov, kot je Disneyjeva Mulan, je kinematografe preskočilo in romalo naravnost na splet. Jenkinsova pravi, da to za njeno nadaljevanje z naslovom Čudežna ženska 1984, ni mogoče. Film naj bi v kinematografe s šestmesečno zamudo prišel na božični dan.

Z zamikom bodo izšli tudi nova filma o Jamesu Bondu ter Batmanu ter predelava kultnega filma Dune.