čakalne vrste

Kakšne so razmere v šempetrski bolnišnici?

S.R./STA
8. 10. 2020, 07.14
Posodobljeno: 8. 10. 2020, 07.18
Deli članek:

V šempetrski bolnišnici se čakalne vrste kljub dodatnemu delu podaljšujejo.

STA
Poslovanje šempetrske bolnišnice je še vedno v rdečem, kriva je zlasti epidemija.

V šempetrski bolnišnici so, da bi nadomestili preglede, odpovedane v času epidemije novega koronavirusa, začeli bolnike na preglede in diagnostiko naročati tudi v popoldanskem času in ob koncih tedna. A se čas obravnave tudi zaradi dodatnega čiščenja in razkuževanja prostorov podaljšuje, čakalne vrste pa se daljšajo. 

"Število čakajočih se povečuje zaradi vse večjega dotoka napotnic. Največje število napotnic je s stopnjo nujnosti hitro, na tem področju je konec septembra čakalo 5000 bolnikov," je po sredini seji sveta šempetrske bolnišnice povedala strokovna direktorica Dunja Savnik Winkler.

Nekoliko manj ljudi ima napotnice s stopnjo nujnosti redno, obvladujejo pa pripad bolnikov z napotnico stopnje nujno, tako za prve preglede kot tudi za diagnostiko. Največ čakajočih je za ultrazvok srca, skupno okrog 700. "Zato bomo začeli izvajati dodaten program, tudi zunaj rednega delovnega časa, da bomo tu vrste nekoliko skrajšali," je napovedala. Vrste so nekoliko krajše na radiološki diagnostiki, pregledih EMG in prvi pregledi na okulistiki. 

"Izvajamo ukrepe za skrajševanje čakalnih dob kolikor se le da. Odpiramo nove ambulante tudi zunaj rednega delovnega časa, tedensko spremljamo realizacijo in iščemo tudi nove zunanje sodelavce. Vendar smo bolnišnica, zato je 80 odstotkov naših kapacitet zasedenih s hospitalnim zdravljenjem in le 20 odstotkov s specialistično ambulantno dejavnostjo," je še povedala Savnik Winklerjeva. 

V rdečem

Kljub vsemu pa je poslovanje šempetrske bolnišnice še vedno v rdečem, saj je v prvih osmih mesecih letošnjega leta ustvarila 1,7 milijona evrov izgube. Po besedah v. d. direktorja bolnišnice Ernesta Gortana je za izgubo v največji meri kriva epidemija novega koronavirusa. Konec septembra je imela bolnišnica še okoli 9,5 milijona evrov obveznosti. 

Svet zavoda je na sredini seji vodstvo bolnišnice zadolžil, naj odloči, ali bodo glede na izsledke inšpektorata za javno upravo ukrepali zoper nekdanjega v.d. direktorja Radivoja Nardina in kako. 

Po pojasnilih predsednice sveta zavoda Metke Jelinčič Maraž kljub vse slabši epidemiološki sliki zaenkrat ne razmišljajo objavi razpisa za novega direktorja bolnišnice. Nikakor si ne predstavlja, da bi ob zaostrenih razmerah zaradi vse večjega števila obolelih z novim koronavirusom lahko ostali brez vodstva bolnišnice. Zato bodo z iskanjem direktorja počakali do trenutka, ko se bodo razmere nekoliko umirile, in upa, da jih bo pri taki odločitvi podprlo tudi ministrstvo za zdravje.