Kooperanti

Cena za grozdje: vprašali smo osem večjih kleti

Luka Tetičkovič
8. 10. 2020, 06.53
Deli članek:

Pandemija je v krizo pahnila predvsem male vinogradnike, ki se pri prodaji grozdja zanašajo na večje vinske kleti. Državna pomoč v obliki krizne destilacije, skladiščenja in nadomestila za zeleno trgatev je v poštev prišla le v primeru večjih.

STA
Nekatere kleti so sprva za kilogram grozdja ponujale le pet centov, kasneje so ponudbo zvišale.

V Kmetijski zadrugi Metlika so cene zadržali na nivoju prejšnjega leta, pri čemer niso sporočili točnega zneska. »Zavedamo se celoletnega trdega dela svojih kooperantov in pomena vinogradništva ter vinarstva za svojo klet, tako da smo grozdje odkupili od vseh, ki imajo z nami sklenjene pogodbe.« Dodajajo, da so v gastro segmentu praktično čez noč ostali brez večjega dela dohodka.

Še najbolje kooperantom v Brdih

Zelena trgatev in krizna destilacija

Za namen zelene trgatve, torej odmeta grozdja, je država ponudila pomoč v višini dveh tisočakov za hektar. Za predelavo vina v destilat pa država ponuja subvencijo v višini 0,80 evra za liter predelanega vina.

V Kleti Brda je bila skupna povprečna cena odkupa za kilogram grozdja 0,52 evra, razpon cen pa se je gibal med 0,40 evra in 1,10 evra. Cene super izborov so bile še višje, so sporočili. Prihodki iz gostinskega sektorja so se zanje prepolovili, vendar so se prihodki iz trgovinske prodaje povišali za pet odstotkov. Po skupni oceni bodo letos imeli 25 odstotkov nižje prihodke glede na lansko leto.

Radgonske gorice zvišale ponudbo

Iz Radgonskih goric so sporočili, da je odkupna cena za kilogram grozdja nihala med 0,37 in 0,40 evra. Utrpeli so približno 30-odstoten izpad prodaje. V tej kleti so kooperantom za grozdje v začetku junija ponujali le pet centov in jim dali na voljo le 15-dnevni rok, da v nasprotnem odstopijo od pogodbe. Kasneje so s kooperanti dosegli dogovor o omenjeni ceni. Lani je odkupna cena v povprečju znašala 0,64 evra na kilogram.

Pri Zlatem griču cenika ne objavljajo

V vinski kleti Zlati grič so utrpeli izpad prodaje v višini 12–15 odstotkov. »Dogovorili smo se, da bomo, ne glede na zaloge, od vinogradnikov, ki imajo z nami sklenjene dolgoročne pogodbe o sodelovanju, prevzeli vse pogodbene količine, da bomo ceno v primerjavi z lanskim letom nekaj znižali in podaljšali plačilni rok za en mesec. Vse poteze so bile narejene v dogovoru z vinogradniki, ki so izkazali veliko mero razumevanja. Ker odkupujemo grozdje od pogodbenih vinogradnikov, ki so s pogoji seznanjeni, letos cenika ne bomo javno objavili,« so sporočili.

Spodnje Podravje

V ormoški kleti Puklavec je "Povprecna odkupna cena med 50 in 60 centov, odvisno od končne kakovosti odkupljenega grozdja. Mi si zelimo, da bi le ta bila blizu 60 centov," odgovarja enolog in direktor Mitja Herga. "Najvecjo skodo zaradi Covid19 smo tudi mi utrpeli v segmentu HoReCa, torej gostinsko-turisticni sektor, ki je tudi na splosno med bolj prizadetimi sektorji v tej situaciji," dodaja. 

V Ptujski kleti nam na novinarsko vprašanje niso odgovorili. Neuradno smo od njihovih kooperantov izvedeli, da se je odkupna cena gibala med 0,35 in 0,70 evra. Informacije prav tako niso posredovali v Vinakoper, kjer težko napovedujejo oceno izpada, saj se nadejajo, da jo bodo nadomestili v zadnjem trimesečju leta.

Na novinarsko vprašanje nam niso odgovorili v kleti Vinakras in pri Kmečki zadrugi Krško.