Zaostrovanje

V Parizu bodo za dva tedna zaprli vse lokale, na Irskem pozivi k popolni ustavitvi javnega življenja ...

S.R.
5. 10. 2020, 09.35
Posodobljeno: 5. 10. 2020, 09.41
Deli članek:

V francoski prestolnici bodo od jutri naprej veljali strožji ukrepi.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Epidemiološka slika v Parizu terja ukrepanje, je pojasnil francoski predsednik vlade Jean Castex. Podatki, povezani z epidemijo, so presegli vse mejne vrednosti, določene za razglasitev najvišje stopnje nevarnosti, Castex je zato odredil, da morajo od jutri naprej vsi lokali ostati zaprti, restavracije pa bodo morale za delovanje upoštevati nove, strožje higienske ukrepe. Izredne razmere bodo trajale dva tedna. V Franciji sicer velja, da se najvišja stopnja nevarnosti razglasi, ko lokalna incidenca preseže 250 okuženih na 100.000 prebivalcev med splošno javnostjo in 100 okuženih na 100.000 prebivalcev med starejšo populacijo, v bolnišnici pa je vsaj 30 odstotkov postelj na enoti za intenzivno nego namenjenih bolnikom s covid-19. V Parizu so mejne vrednosti presegli prejšnji teden, do nedelje pa se razmere niso izboljšale. 

»Ti ukrepi, ki so v boju proti širjenju virusa nepogrešljivi, bodo v Parizu in treh departmajih, ki ga obkrožajo, veljali dva tedna,« so v premierjevem uradu zapisali v izjavi za javnost. Za še ostrejše ukrepe so se prejšnji teden odločili v Marseillu, glavnemu žarišču na jugu Francije. Tam so za 14 dni zaprli tako lokale kot restavracije, zaradi česar so izbruhnili protesti, ukrepe pa so neuspešno izpodbijali tudi na sodišču, poroča britanski Guardian. Bodo pa v Marseillu pod novimi higienskimi pogoji predčasno znova odprli restavracije. 

V Franciji so včeraj zabeležili 12.565 novih primerov okužbe, na enotah za intenzivno nego pa je v zadnjem tednu pristalo 893 okuženih bolnikov.

Na Irskem še strožje?

Medtem nič ne kaže, da bi drugi val epidemije v Evropi upešal, še ostrejše ukrepe od francoskih pa je predlagala zdravstvena stroka na Irskem, ki poziva kar k tako imenovanemu »lockdownu,« torej novi ponovni ustavitivi javnega življenja. O ukrepu naj bi odločali danes, uvedli pa naj bi ga za obdobje štirih tednov. Irska vlada je doslej bolj ali manj dosledno upoštevala nasvete stroke, a naj bi tokrat po poročanju Guardiana omahovali zaradi potencialnih resnih posledic na gospodarstvo in družbo. V kolikor bi se odločili za najvišjo, peto stopnjo ukrepov, bi morali državljani ostajati doma. Dovoljena bi bila rekreacija v razdalji do pet kilometrov od doma, razen za odhod v službo ali po nujnih opravkih, odprte pa bi bile le trgovine z živili. Za razliko od prvega vala tokrat ne bi zapirali vrtcev in šol.

So pa danes znova začele veljati izredne razmere na Češkem, kjer so oblasti omejile zbiranje ljudi, povečale pa so tudi kazni za kršenje pravil za zajezitev virusa.