večje kazni za kršenje pravil za zajezitev virusa

Na Češkem izredne razmere: na dogodkih v zaprtih prostorih največ deset ljudi, na prostem pa 20

A.S./STA
5. 10. 2020, 09.23
Posodobljeno: 5. 10. 2020, 12.47
Deli članek:

Na Češkem so danes znova začele veljati izredne razmere zaradi novega koronavirusa. Oblasti so omejile zbiranje ljudi, povečale pa so tudi kazni za kršenje pravil za zajezitev virusa.

Reuters
Na Češkem so izredne razmere veljale že od sredine marca do sredine maja, vendar pa zdaj za razliko od takrat meje ostajajo odprte.

Vlada češkega premierja Andreja Babiša se je za ponovno uvedbo izrednih razmer, ki bodo veljale 30 dni, odločila zaradi hitrega naraščanja okužb z novim koronavirusom.

Izredne razmere vladi med drugim omogočajo sprejemanje ukrepov brez soglasja parlamenta in uvajanje omejitev pravice do zbiranja. Na dogodkih v zaprtih prostorih bo lahko naenkrat največ deset ljudi, na prostem pa 20. Športni dogodki bodo potekali brez gledalcev.

Minister za zdravje Roman Prymula pa je danes že zagrozil z zaostritvijo ukrepov, če državljani ne bodo upoštevali trenutnih. O karantenskih ukrepih, kot trenutno veljajo na primer v Madridu, češka vlada ne razmišlja. "Ne moremo si več dovoliti, da škodujemo gospodarstvu," je ob tem poudaril Babiš.

Na Češkem so izredne razmere veljale že od sredine marca do sredine maja, vendar pa zdaj za razliko od takrat meje ostajajo odprte. Pravila ne zadevajo podjetij, trgovin in restavracij.

V državi so zadnje rekordno število novih okužb potrdili v petek, in sicer 3792. Po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) so v zadnjih 14 dneh v povprečju na dan potrdili 303,3 okužbe na 100.000 prebivalcev. V Evropi so razmere slabše samo v Španiji, kjer so potrdili po 319,3 okužbe.