legalizacija

Premierka priznala, da je poskusila konopljo. Volilci skomignili: "Mi tudi"

B.K.
5. 10. 2020, 09.12
Posodobljeno: 5. 10. 2020, 09.14
Deli članek:

Na predvolilnem soočenju je novozelandska premierka priznala, da je že poskusila konopljo. Kljub temu ni podprla legalizacije te rastline.

Reuters
Novozelandska premierka Jacinda Ardern.

"Jacinda Ardern, ali ste že uporabljali konopljo?" Tako je, na vrat na nos, moderator predvolilnega soočenja na nacionalni televiziji, novozelandsko premierko postavil v neprijetno situacijo. Ali pa je vsaj tako mislil, saj je ta brez pomisleka odgovorila: "Da, sem. Pred dolgo časa." Novinar je osupnil, publika v studiu pa je odgovorila z bučnim aplavzom.

Izsledki neodvisnih raziskav kažejo, da naj bi konoplo poskusilo kar 80 odstotkov vseh Novozelandcev. To je mnogo višji odstotek kot v sosednji Avstraliji ali kot v Združenih državah Amerike, kjer je v mnogih zveznih državah konoplja že legalizirana. Ko je 40-letna Jacinda Ardern tako priznala, da je tudi sama že imela stik s to opojno rastlino, je tako večina državljanov te petmilijonske države le skomignila z rameni.

Ardernova sicer kasneje v debati ni želela povedati, ali legalizacijo konoplje podpira ali ne. O tem se bodo polnoletni prebivalci otočja odločali na referendumu ob parlamentarnih volitvah čez 12 dni, na katerih so vladajoči Laburisti, tudi po zaslugi premierkinega iskrenega načina vladanja, nedvomni favoriti.

Reuters
Premierka in predsednica Laburistične stranke Jacinda Ardern v soočenju s predsednico Nacionalne stranke Judith Collins.

Javnomnenjske ankete sicer kažejo, da so novozelandci, kljub velikemu odstotku uporabnikov, manj naklonjeni legalizaciji konoplje. Podpira jo namreč približno polovica elektorata, podoben odstotek pa ji tudi nasprotuje.

Če bo legalizacija na eferendumu sprejeta, bo ta izvedena v skladu s pristopom osredotočenim na javno zdravje. Konoplja bo naprodaj le v trgovinah z licenco, uporabljali jo bodo lahko starejši od 20 let, vsako gospodinjstvo pa bo doma lahko vzgajalo do štiri rastline.

Medtem, ko konzervativna Nacionalna stranka, ki je sicer največja tekmica Laburistov, legalizaciji nasprotuje pa je Zelena stranka eazočarana nad tem, da bo o legalizaciji odločal elektorat. "Reforme bi moral sprejeti parlament, saj temeljijo na znanosti," je prepričan nekdanji poslanec Zelenih Nandor Tanczos. Referendumska kampanja je namreč v javnosti sprožila debato, ki temelji na govoricah in lažeh, je prepričan. "Gre za poskus, da bi ljudi prestrašili, da bi ti mislili, da bomo [z legalizacijo] dobili nekaj drugega, kar bi v resnici dobili." Takšno strašenje pa bo imelo dolgoročne posledice, pravi Tanczos. "Če bo referendum padel, se noben politik še dolgo časa ne bo lotil vprašanja konoplje. Ostala bo trenutna zakonodaja, ki pa najbolj škodi mladim ljudem in Maorom."