Dva hudo poškodovana kadeta, ki naj bi skočila z letala, so reševalci našli v razbitinah v kraju Čuhuj v regiji Harkov, a je eden od njiju danes za poškodbami umrl. Življenje drugega ni ogroženo, navedbe bolnišnice, kjer se zdravi.

Na krovu letala, ki je strmoglavilo med približevanjem pristajalni stezi, je bilo 27 ljudi, od tega sedem članov posadke in 20 vojaških kadetov. Sprva so poročali o 28 ljudeh na letalu, a se je izkazalo, da eden od kadetov ni prišel na let.

Natančen vzrok strmoglavljenja še vedno ni znan, so pa preiskovalci že našli črni skrinjici, ki ju bodo sedaj preučili.

Guverner Harkova Aleksej Kučera je dejal, da naj bi odpovedal eden od motorjev letala. Tudi prve ugotovitve preiskovalcev razkrivajo, da je pilot sedem minut pred strmoglavljenjem poročal o okvari motorja. Letalo, s katerim v času strmoglavljenja niso upravljali kadeti, naj bi poleg tega s krilom zadelo tla.

nesreča vojaškega letala, ukrajina
Reuters
Posledice nesreče vojaškega letala na vzhodu Ukrajine

Obisk prizorišča je za danes napovedal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Že pred tem je na Facebooku zapisal, da je Ukrajina izgubila "26 svojih sinov". Današnji dan je razglasil za dan nacionalnega žalovanja.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell se je na novico iz Ukrajine, ki jo je ta teden prvič obiskal tudi sam, odzval z zaskrbljenostjo. Svojcem žrtev je prek Twitterja izrazil sožalje, Zelenskemu pa sočutje.

Območje, kjer je strmoglavilo letalo, leži 40 kilometrov od ruske meje na vzhodu Ukrajine, a ne na območju, kjer prihaja do spopadov med ukrajinskimi vladnimi silami in proruskimi separatisti.

nesreča vojaškega letala, ukrajina
Reuters
Posledice nesreče vojaškega letala na vzhodu Ukrajine