vremenske preglavice

FOTO: Snežna odeja prekrila vrhove, zaradi padavin bodo danes še naraščali hudourniški vodotoki in nekatere reke, možna so razlivanja

A.S.
26. 9. 2020, 08.12
Posodobljeno: 26. 9. 2020, 12.45
Deli članek:

Noč je na območju severne Primorske, kjer so se včeraj srečali z besom narave, minila mirno, višje predele v državi je pobelil sneg. Jo bo vreme zagodlo tudi danes?

Arso
Sneg na Pavličevem sedlu

Vreme je včeraj preglavice povzročalo predvsem na območju severne Primorske. Na širšem območju Nove Gorice je noč, kljub bojazni zaradi padavin, minila dokaj mirno, novih težav v najbolj prizadetih občinah ni, pa so sporočili iz štaba Civilne zaščite severne Primorske. Poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Renče-Vogrsko Ivan Gregorič je povedal, da jih kljub temu danes čaka še veliko dela, saj je bilo pod vodo kar veliko cest in tudi stanovanjskih in drugih objektov. Nihče od stanovalcev v občini sicer ne potrebuje začasne nastanitve. Gasilci in člani civilne zaščite bodo še naprej spremljali dogajanje na terenu tudi zaradi morebitnih zemeljskih plazov. Prve oglede bo opravil tudi geolog, predvsem tam, kjer bi lahko bili zaradi drsenja zemlje ogroženi objekti.

Ervin Čurlič / regijski štab CZ za severno Primorsko
Gasilci bodo imeli tudi danes polne roke dela.

Ervin Čurlič / regijski štab CZ za severno Primorsko
Na Goriškem bodo danes nadaljevali z odpravljanjem posledic.

Ervin Čurlič / regijski štab CZ za severno Primorsko
Posledice oblinih padavin

Ervin Čurlič / regijski štab CZ za severno Primorsko
Posledice oblinih padavin

Ervin Čurlič / regijski štab CZ za severno Primorsko
Vreme jo je zagodlo na območju severne Primorske.

Močno deževje je v večernih urah povzročalo preglavice tudi v drugem največjem slovenskem mestu. Meteorna voda je v Mariboru poplavila več kleti. Med drugim je zaradi zamašenega propusta narasla voda v Stražunskem kanalu v Mariboru in ogrožala stanovanjske objekte, a so gasilci dovolj hitro očistili potok, da ni bilo povzročene večje škode. 

Težave zaradi deževja so bile po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje tudi na Koroškem. V večini primerov je meteorna voda ogrožala in zalivala prostore objektov, zaradi razmočenega terena in vetra so se podirala drevesa, meteorna voda pa je zalila posamezne dele vozišč.

Ni še konec

Danes je sicer za južni del države Agencija RS za okolje (Arso) že razglasila rumeno opozorilo. V tem delu države je namreč mogoče naraščanje in razlivanje rek in hudournikov. Pri tem na Arsu posebej opozarjajo na naraščanje reke Vipave, ki lahko poplavi tudi danes. Ponoči se bo vodnatost rek še povečevala, čez dan in v nedeljo pa se bo prehodno zmanjševala. V nedeljo zvečer in v noči na ponedeljek pa bodo reke v večjem delu države ponovno narasle.

Arso
Za južni del države je tako Agencija RS za okolje (Arso) razglasila rumeno opozorilo zaradi nevarnosti, ki jih lahko povzročijo padavine

Za jugozahodni del države pa je bilo izdano rumeno opozorilo zaradi vetra, ki lahko maje drevesa in lomi manjše veje.

Sneg je pobelil višje predele

Meja sneženja se je ponoči spustila do okoli 1500 metrov nad morjem: nekaj snega je padlo na Veliki Planini, snežinke so oplazile tudi pobočja v Kranjski Gori, o snegu poročajo tudi iz Rogle, Krvavca, Zelenice, Vršiča in Pavličevega sedla. Po poročanju Agencije RS za okolje je snežinke ponovno pričakovati v ponedeljek.