Pomemben dokaz

Navalni od ruske vlade zahteva izročitev oblačil, ki jih je nosil v kritičnih trenutkih

R.T.
21. 9. 2020, 15.07
Posodobljeno: 21. 9. 2020, 18.04
Deli članek:

Dejal je, da so mu oblačila odvzeli pred poletom v Nemčijo, kamor so ga prepeljali na zdravljenje.

Reuters/Instagram
Navalni je danes na Instragramu objavil tudi fotografijo s svojo soprogo Julijo. Sedita na balkonu berlinske bolnišnice Charite.

Ruski opozicijski politik in glasen kritik Vladimirja Putina Aleksej Navalni je danes na ruske oblasti naslovil zahtevo, naj izročijo oblačila, ki jih je nosil v kritičnih trenutkih, po katerih je pristal v komi. Moskvo je ob tem obtožil, da zadržuje pomemben dokaz, ki bi lahko dodatno osvetlil njegov primer. 

»Preden so odobrili polet v Nemčijo so me popolnoma slekli in odvzeli vsa moja oblačila. Glede na to, da so v mojem telesu našli sledi novičoka in da je kontaminacija preko stika zelo verjetna, moja oblačila predstavljajo zelo pomemben dokaz. Zahtevam, da moja oblačila skrbno spravijo v plastično vrečko in mi jih vrnejo,« je po poročanju tiskovne agencije Reuters Navalni danes zapisal na svoji spletni strani.

V Kremlju medtem še vedno trdijo, da doslej še niso videli nobenih dokazov o morebitnem kaznivem dejanju, čeprav so po navedbah nemških oblasti laboratoriji v treh različnih državah potrdili, da je bil Navalni zastrupljen z živčnim strupom novičok. Nemčija od Rusije tako še vedno pričakuje, da primer razišče, a vsi pozivi naletijo na gluha ušesa. V Moskvi prav tako zanikajo kakršno koli vpletenost, od Nemčije pa zahtevajo vse podatke o zdravljenju in laboratorijske analize. Kot pojasnjujejo, za uradno kazensko preiskavo ni dovolj dokazov, so pa primer vzeli pod drobnogled in začeli tako imenovano predhodno presojo, v okviru katere so na zaslišanje pozvali tudi tiskovno predstavnico opozicijskega politika in še nekatere druge člane njegove ekipe. Po navedbah Ivana Ždanova, tesnega sodelavca Navalnega, se ti na poziv ne bodo odzvali, saj je 30-dnevni rok, v katerem bi lahko na podlagi predhodne ocene začeli kazensko preiskavo, že pretekel. Navalni je prepričan, da so teh 30 dni izkoristili predvsem za to, da prikrijejo vse pomembne dokaze.