V nasprotnem primeru bi lahko Evropska unija do konca meseca predlagala nove sankcije proti Ankari, so v skupni izjavi po srečanju na Korziki zapisali voditelji. 

"Če pri pripravljenosti Turčije na dialog ne bo prišlo do napredka in če ne bo končala svojih enostranskih dejavnosti, je EU pripravljena oblikovati seznam nadaljnjih restriktivnih ukrepov," so zapisali voditelji in dodali, da bi lahko o teh morebitnih sankcijah razpravljali že na vrhu unije 24. in 25. septembra. 

Da evropski voditelji ne bodo imeli druge možnosti kot uvesti sankcije, če se Turčija "ne bo spametovala", je že pred srečanjem zatrjeval grški premier Kiriakos Micotakis. Poleg Grčije sedmerica sredozemskih članic EU vključuje še Francijo, Italijo, Španijo, Ciper, Malto in Portugalsko. 

V sporu s Turčijo sta sicer v ospredju Grčija in Ciper. Turčija namreč izvaja raziskave morskega dna, s katerimi želi najti nafto in plin, pri čemer trdi, da te potekajo v njenem epikontinentalnem pasu. Grčija je po drugi strani prepričana, da gre za poseg v njeno izključno gospodarsko cono. V podoben spor se je Turčija zapletla tudi s Ciprom. 

Turčija ostaja neomajna

Turčija je v odzivu danes menila, da je izjava sedmerice pristranska, nepovezana z realnostjo in brez zakonske osnove. "Grčijo vabimo, naj se odreče svojim nezakonitim in maksimalističnim zahtevam glede pomorskih območij," je v izjavi zapisalo turško zunanje ministrstvo in pozvalo države EU, ki podpirajo Grčijo, naj opustijo svoj "enostranski pristop". 

Odločno podporo državama v sporu nudi Francija in njen predsednik Emmanuel Macron je bil v četrtek močno kritičen do Turčije, češ da zaveznica iz zveze Nato ni več partnerica v vzhodnem Sredozemlju, turški narod pa da si zasluži kaj boljšega od trenutnega vedenja vlade v Ankari. Po zaključku srečanja je sicer ubral nekoliko bolj spravljiv ton in je zatrdil, da si voditelji želijo voditi dialog s Turčijo "v dobri veri". 

V zadnjih tednih so si v spor vpletene države izmenjale že precej ostrih izjav, celo groženj, na območju so izvajale vojaške vaje. Francija je v jasnem znaku podpore Grčiji na območje napotila vojaške ladje in letala, kar je naletelo na oster odziv turške vlade.