enajst pozitivnih med oskrbovanci

S praznovanjem osemdesetletnice povezanih kar 18 okužb v Mariboru. Je s to zabavo povezan tudi vdor bolezni v dom za starejše?

A.S./STA
11. 9. 2020, 12.36
Posodobljeno: 11. 9. 2020, 14.17
Deli članek:

V enoti mariborskega Doma Danice Vogrinec na Taboru je še nekaj dodatnih primerov okužb, tako da imajo ta trenutek 22 primerov okužb z novim koronavirusom, od tega je enajst pozitivnih med oskrbovanci, prav toliko je tudi pozitivnih med njihovimi zaposlenimi. Kot je povedal direktor doma Marko Slavič, stanje pri nikomer od njih ni zapleteno.

STA
Dom Danice Vogrinec Maribor, ki je z nekaj več kot 800 posteljami največji dom za starejše v Sloveniji, ima dve enoti.

Šest stanovalk, ki so jih ob zaznavi okužbe prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor, se bo predvidoma v ponedeljek že vrnilo v dom, kjer je pripravljena rdeča cona za 16 stanovalcev. Peterica oskrbovancev se v tem delu že nahaja. "Upamo, da ne bo potrebno urejati še kaj večjega, zato res apel vsem na skrajno previdnost ne le v našem domu, pač pa tudi vsem ostalim v našem okolju," je dejal direktor doma starejših.

Vodstvu doma je za zdaj vsaj nekoliko odleglo po prejetih še zadnjih izvidih odvzetih brisov vseh stanovalcev, saj so se bali še višjih številk, vendar se zavedajo, da lahko do hujšega scenarija še pride, saj je lahko še veliko njih in tudi zaposlenih trenutno še vedno v fazi inkubacije. Skupaj so opravili okoli 200 testov pri stanovalcih, pa tudi pri vseh sto zaposlenih, zagotovo jih bodo čez nekaj dni morali ponoviti.

V domu sicer še vedno ne poznajo izvora prve okužbe, je pa Slavič zatrdil, da sam nima informacij o tem, ali bi vdor bolezni v dom lahko bil povezan s praznovanjem osemdesetletnice, s katero je po podatkih direktorja Zdravstvenega doma Maribor Jerneja Završnika povezanih kar 18 okužb v Mariboru.

Varovalne opreme imajo za zdaj dovolj, ob tem pa je Slavič opozoril, da imajo zaradi bolezni in odrejenih karanten trenutno na voljo za okoli tretjino manj zaposlenih, kar jim predstavlja težave pri organizaciji dela, ki jo bodo zmogli le na kratek rok.

Danes je sicer govoril s predstavniki pristojnega ministrstva, kjer so pripravljeni pomagati, vendar se zaveda, da so razpoložljivi kadrovski resursi tako v Mariboru kot v Sloveniji zelo omejeni. S tem se je po njegovem mačehovski odnos do zaposlenih v zdravstvu in sociali dokončno razgalil, ljudje pa odhajajo na delo v tujino, kjer rešujejo tamkajšnje epidemiološke težave.

Direktor doma si nekaj pomoči obeta od njihovih upokojenih sodelavcev, na četrtkovem sestanku štaba civilne zaščite pa se je po njegovih besedah našla tudi rešitev, po kateri bi lahko dobili pet ljudi.