glede vloge v vladi

Pivčeva čaka na Janšo, Gantar pa prepričan, da v vmesnem obdobju on glavni

A.S./STA
11. 9. 2020, 13.53
Posodobljeno: 11. 9. 2020, 16.15
Deli članek:

To je sporočila glede svoje vloge v vladi. Kaj pa meni začasni zastopnik stranke Tomaž Gantar.

Bobo
Aleksandra Pivec

Aleksandra Pivec, ki je ta teden odstopila z mesta predsednice DeSUS, je glede svoje vloge v vladi po odstopu sporočila, da je kot podpredsednica vlade "dolžna opravljati svoje obveznosti tako, kot je najbolje za državljanke in državljane in kot ji nalaga predsednik vlade" Janez Janša.

V izjavi, ki so jo posredovali z ministrstva za kmetijstvo, ki ga Pivčeva vodi, so zapisali, da so bili z njenih odstopom kot predsednice DeSUS ustvarjeni pogoji, da je svet stranke sprejel zakonite sklepe za sklic izrednega kongresa. Vsa ostala dejanja bi bila nezakonita in nedemokratična.

Janša pa se je danes sestal s poslanci Desusa in začasnim zastopnikom Tomažem Gantarjem. V stranki Desus pričakujejo, da Pivčeva ne bo več podpredsednica vlade, prav tako se jim ne zdi primerno, da ostane ministrica.

"V tem obdobju bom jaz tisti, ki se bom na koalicijskih sestankih pogovarjal o delu Desusa in sodelovanju v koaliciji," je po srečanju z Janšo povedal Gantar.

Danes so izmenjali izkušnje glede sodelovanja stranke v koaliciji, ki je po njegovem mnenju dobro. Tudi po spremenjenih razmerah v vrhu Desusa so usklajeni glede spoštovanja koalicijske pogodbe in zavez, kar predsednik vlade tudi pričakuje, je povedal Gantar.

Medtem pa Desus pričakuje, da Pivčeva ne bi bila več podpredsednica vlade, glede na to, da so bili kriteriji za to jasno določeni v začetku dela te koalicije. Doslej so bili vsi trije podpredsedniki Janševe vlade predsedniki koalicijskih strank. "V tem trenutku Pivčeva ne zastopa nikogar razen sebe," je ugotavljal Gantar, sicer minister za zdravje.

Bo ostala vsaj ministrica?

Po njegovem mnenju ne bi bilo smiselno, da bi on sam do kongresa Desusa prevzel podpredsedniško mesto v vladi. Želi pa biti vezni člen med stranko, poslansko skupino in vlado.

Zaradi vseh nerazčiščenih očitkov na račun Pivčeve po mnenju Desusa tudi ni primerno, da bi ostala ministrica za kmetijstvo. A Gantar priznava, da to ni v njihovih rokah, pač pa mora biti dogovor koalicije in predsednika vlade, ki se mora o tem na koncu odločiti.