še vedno v umetni komi

Berlinska bolnišnica potrdila: Aleksej Navalni je bil zastrupljen

A.S.
24. 8. 2020, 18.08
Posodobljeno: 24. 8. 2020, 20.47
Deli članek:

Nemški zdravniki so potrdili, da je bil ruski opozicijski politik Aleksej Navalni zastrupljen.

Twitter
Se je zastrupil v tem trenutku?

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes pozvala Moskvo k nujni celoviti in pregledni preiskavi  zastrupitve Navalnega. 

"Klinični rezultati testiranja kažejo, da je bil Navalni zastrupljen," je zapisano v obvestilu berlinske bolnišnice, ki ga je objavil eden od urednikov nemškega medija Deutsche Welle Richard Walker

"Zdravniška skupina je pacienta natančno pregledala. Klinična slika kaže, da gre za zastrupitev s snovjo iz skupine zaviralcev holin-esteraz," piše v obvestilu bolnišnice. Z nadaljnjimi testi bodo ugotovili, za katero točno določeno snov za zaviranje tega encima, ki je potreben za pravilno delovanje centralnega živčnega sistema, gre.

Navalni je še vedno v umetni komi. Njegovo zdravstveno stanje je resno, njegovo življenje pa trenutno ni ogroženo. Zdravniki ga bodo sicer zdravili z antidotom atropinom. Možnosti dolgoročnih posledic, predvsem na njegov živčni sistem, ni mogoče izključiti.

Spomnimo:

Ruski zdravniki so pred dnevi izključili zastrupitev Navalnega in trdili, da je padel v komo zaradi motnje v presnovi, ki je povzročila nenaden padec ravni sladkorja v krvi. To je že včeraj komentiral slovenski infektolog Andrej Trampuž, ki je zaposlen v nemški bolnišnici Charite, kjer so v soboto na zdravljenje sprejeli Navalnega: "To je neumnost, to ni bolezen, pač pa samo simptom sladkorne bolezni. Če sladkor v krvi pade, oseba doživi šok, Navalni pa nima sladkorne bolezni, tudi vrednosti sladkorja v krvi so dobre". 

Glavni toksikolog bolnišnice v Omsku Aleksander Šabajev pa je danes zatrdil, da v obsežnih preiskavah glede vsebnosti drog, sintetičnih snovi, psihadeličnih in zdravilnih, tudi zaviralcev holin esteraz, niso našli ničesar. "Testi so bili negativni," je zatrdil Šabajev.

Privrženci Navalnega sicer že od začetka sumijo, da je bil ta zastrupljen s čajem, ki ga je spil na letališču v Tomsku pred poletom v Moskvo, in ruskim oblastem očitajo, da so z zavlačevanjem premestitve v Nemčijo skušale prikriti zločin.