Še vedno v komi

Ruski zdravniki so izključili zastrupitev Navalnega, slovenski infektolog Trampuž pravi ...

A.S.
23. 8. 2020, 18.05
Posodobljeno: 23. 8. 2020, 18.24
Deli članek:

Aleksej Navalni je še vedno v komi, njegovo stanje pa je stabilno, je razkril slovenski infektolog Andrej Trampuž, ki je sicer zaposlen v nemški bolnišnici Charite, kjer zdravijo ruskega politika.

Reuters
Navalni je sicer v soboto s posebnim letalom prispel na zdravljenje v Nemčijo. Njegovo stanje po pristanku je stabilno, sprejeli so ga v priznano berlinsko kliniko Charite.

Ruski zdravniki so izključili zastrupitev ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega in trdijo, da je padel v komo zaradi motnje v presnovi, ki je povzročila nenaden padec ravni sladkorja v krvi. 

Privrženci Navalnega pa sumijo, da je bil ta zastrupljen s čajem, ki ga je spil na letališču v Tomsku pred poletom v Moskvo, in ruskim oblastem očitajo, da so z zavlačevanjem premestitve v Nemčijo skušale prikriti zločin. Navalni je sicer v soboto s posebnim letalom prispel na zdravljenje v Nemčijo. 

Slovenski infektolog Andrej Trampuž, ki je sicer zaposlen v nemški bolnišnici Charite, kjer so v soboto na zdravljenje sprejeli Navalnega pa je o zdravstvenem stanju politika spregovoril za hrvaški portal Slobodna Dalmacija. Povedal je, da gre pri politiku za simptome, kakršnim so bili priča tudi v primeru zastrupitve drugega ruskega opozicijskega politika Pjotra Verzilova pred dvema letoma. "Če je bil Navalni zastrupljen, gre najverjetneje za nevromuskularno zastrupitev, ki vodi v paralizo," je dejal Trampuž in dodal, da bodo izvidi znani čez dva ali tri dni. 

"Navalni je hospitaliziran na intenzivnem oddelku naše bolnišnice, še vedno je v komi, njegovo stanje pa je stabilno," je še povedal Trampuž, ki je tudi komentiral mnenje ruskih zdravnikov, da je do kome prišlo zaradi motnje v presnovi, ki je povzročila nenaden padec ravni sladkorja v krvi. "To je neumnost, to ni bolezen, pač pa samo simptom sladkorne bolezni. Če sladkor v krvi pade, oseba doživi šok, Navalni pa nima sladkorne bolezni, tudi vrednosti sladkorja v krvi so dobre. V tem trenutku  ne vem, kaj vse so kolegi v Omsku počeli, zato ne moremo vedeti vsega. Kljub temu moram reči, da so se dobro odzvali in ga takoj intubirali". 

Profimedia
So ga zastrupili?

Pod budnim očesom oblasti

Aleksej Navalni je bil pred četrtkom, ko je zaradi domnevne zastrupitve padel v komo, pod budnim očesom oblasti, je sporočila njegova tiskovna predstavnica Kira Jarmuš. Kot je navedla na Twitterju, je obseg nadzora sploh ni presenetil, saj so se tega zavedali. Dodala pa je, da je presenetljivo, da tega niti niso skrivali. Jarmuševa se je s tem odzvala na poročanje moskovskega tabloida Moskovskij Komsomolec. V njem so namreč natančno opisali, kje se je gibal Navalni v dneh, preden je resno zbolel.

Prav tako je iz poročila razvidno, s kom je govoril in celo, kaj je skupaj z ekipo jedel med potovanjem po Sibiriji. Kot vire časnik navaja neimenovane pripadnike varnostne službe, ki so priznali, da so spremljali Navalnega.