Usklajevanja še ni bilo

Zakon o dolgotrajni oskrbi: minister za finance zatrdil, da novega davka ne bo

C.E./STA
24. 8. 2020, 15.39
Posodobljeno: 24. 8. 2020, 15.40
Deli članek:

Na ministrstvu za finance pravijo, da se ministrstvo za zdravje z ministrom Andrejem Šircljem ni usklajevalo niti uskladilo glede predlagane rešitve v besedilu zakona o dolgotrajni oskrbi, ki predvideva prispevek za dolgotrajno oskrbo v višini 1,47 odstotka. Šircelj je sicer dan pred predstavitvijo zakona zatrdil, da novega davka ne bo.

Mediaspeed
Minister za finance Andrej Šircelj.

Večer preden so na ministrstvu za zdravje predstavili predlog zakona o dolgotrajni oskrbi in ga tudi poslali v javno obravnavo, je finančni minister Šircelj v oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija zatrdil, da zaradi dolgotrajne oskrbe ne bodo uvajali novega davka.

Na vprašanje, od kje bodo vzeli manjkajočih več kot 300 milijonov evrov za kritje storitev za dolgotrajno oskrbo, če ne bo novega prispevka oz. davka, pa je dejal, da proračun ima obstoječe vire, poleg tega je Slovenija za prihodnjih devet let dobila iz EU 12 milijard sredstev, nekatera so tudi nepovratna sredstva. Dodal je, da položaj Slovenije na mednarodnih trgih zagotavlja ugodne obrestne mere.

Ob tem so na ministrstvu za finance zapisali, da se zavedajo, da je vprašanje dolgotrajne oskrbe ljudi v Sloveniji zelo pomembno za našo prihodnost, zato podpirajo prizadevanja za izboljšanje razmer na tem področju. "Predlog zakona je v javni obravnavi, čaka pa ga tudi še medresorsko usklajevanje, v okviru katerega se bomo podrobneje opredelili do predlaganih rešitev," so zapisali. 

Minister za zdravje Tomaž Gantar je v petek dejal, da zakona v koaliciji še ni bil usklajevan, a po njegovem mnenju ne bi smelo biti težav, glede na to, "da je v skladu s koalicijsko pogodbo in tem, kar so se pogovarjali"

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj pa je tedaj poudaril, da gre za prvi predlog, da bodo po javni razpravi pregledali vse predloge, zadevo pretresli v okviru koalicije in rešitve medresorsko uskladili.