Pod policijsko zaščito

Navalni po mnenju nemške vlade "zelo verjetno" zastrupljen

S.R./STA
24. 8. 2020, 14.25
Posodobljeno: 24. 8. 2020, 14.25
Deli članek:

Nemška vlada je danes sporočila, da je bil ruski opozicijski politik Aleksej Navalni "zelo verjetno" zastrupljen.

Reuters
Navalnega so v soboto s posebnim letalom prepeljali na zdravljenje v priznani berlinski kliniki Charite.

Navalnega so iz Sibirije v soboto prepeljali v priznano berlinsko kliniko Charite, kjer ga tudi zdravijo. "Gre za bolnika, ki je bil zelo verjetno zastrupljen," pa je danes povedal tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert. "Obstaja sum, (...) da je nekdo zastrupil gospoda Navalnega - da je nekdo zelo hudo zastrupil gospoda Navalnega," je dodal. V nedavni ruski zgodovini je bilo že več primerov zastrupitev, tako da svet ta sum jemlje zelo resno, je izpostavil Seibert. 

Tudi privrženci 44-letnika sumijo, da je bil ta zastrupljen, in sicer s čajem, ki ga je spil na letališču v Tomsku pred poletom v Moskvo. Kot je sicer še pojasnil Seibert, Navalnemu v Nemčiji nudijo zaščito, saj lahko skoraj z gotovostjo rečejo, da je bil žrtev napada. 

Ruski zdravniki pravijo, da so mu rešili življenje

Ruski zdravniki so sicer konec minulega tedna izključili zastrupitev. Trdijo, da je ruski opozicijski politik padel v komo zaradi motnje v presnovi, ki je povzročila nenaden padec ravni sladkorja v krvi. S tem naj bi se po navedbah zdravnikov v bolnišnici v Omsku strinjali tudi nemški zdravniki, ki so ga tem pregledali.

Kremelj se na navedbe zaenkrat še ni odzval. V petek so sicer potrdili, da vzrok za njegovo zdravstveno stanje še ni znan, a da prve analize ne potrjujejo, da bi šlo za zastrupitev. Ruski zdravniki, ki so ga zdravili prejšnji teden, pa so danes sporočili, da so Navalnemu rešili življenje. Znova so tudi potrdili, da v njegovem telesu niso našli sledi strupa. "Če bi našli kakšen strup ali potrdili njegovo prisotnost, nam bi precej olajšalo delo. Diagnoza bi bila jasna, bilo bi jasno njegovo zdravstveno stanje in znano bi bilo tudi zdravljenje," je po poročanju tiskovne agencije Reuters dejal zdravnik Anatolij Kaliničenko. Ruski zdravniki sicer niso razkrili, kako oziroma s čim so Navalnega zdravili.