Avstrijska zmeda

Kdo je kriv za 16 ur čakanja pred predorom Karavanke?

C.E.
24. 8. 2020, 12.45
Posodobljeno: 24. 8. 2020, 12.58
Deli članek:

Avstrijci se sprašujejo, kdo je kriv za dolge kolone pred predorom Karavanke.

Bobo
Ker so bili Avstrijci na meji temeljiti in počasni, se je na slovenski strani naredila kolona.

V soboto in delno tudi v nedeljo se je za vstop v Avstrijo pred predorom Karavanke čakalo tudi 16 ur. Dolga kolona stoječih avtomobilov in nejevoljnih potnikov se je vila tudi pred predorom Ljubelj.

Avstrijske oblasti so namreč Hrvaško postavile na rdeči korona seznam in poostrile nadzor na meji, kjer so natančno pregledovali vsak avto in potnike. Veliko potnikov je bilo tako brez vode in hrane ujetih na slovenski strani mejnega prehoda.

Danes se je deželni glavar avstrijske zveze dežele Koroške Peter Kaiser »prizadetim« opravičil za nečloveško čakanje na meji. Za Ö1 je dejal, da se kaj takšnega »ne sme več zgoditi«. Postopki so bili pravilni, tako Kaiser, ki se je vprašal, če je nemara šlo za šum v komunikaciji med Dunajem in deželno vlado. Posredno je priznal, da je na tej relaciji prišlo »do napake«, zato so danes sklicali sestanek, na katerem bodo preučili zadeve in sprejeli vse potrebno, da se podobni zapleti ne bi dogajali v prihodnje.

Minister za notranje zadeve Rudolf Anschober je prst uperil v deželno vlado Koroške in koroško policijo. Po njegovem so preveč pikolovsko pregledovali osebe, ki so samo potovale čez Avstrijo.

Po drugi strani pa je tudi avstrijska zvezna vlada pozabila obvestiti slovenske policiste o tako strogih ukrepih na meji.

Avstrija je sicer Hrvaško prejšnji teden uvrstila na seznam držav z visokim tveganjem za okužbo z novim koronavirusom in svoje državljane pozvala, naj tja ne odpotujejo. Od 17. avgusta morajo tisti, ki se vračajo iz Hrvaške, predložiti negativni izvid testiranja ali pa ga opraviti v 48 urah, vmes pa ostati v samoizolaciji.