Testiranje na ljudeh

V Italiji prvega že cepili, njihovo cepivo, če bo učinkovito in varno, bo javno dostopno

S.R./STA
24. 8. 2020, 11.33
Posodobljeno: 24. 8. 2020, 12.00
Deli članek:

V Italiji so danes začeli testiranje cepiva proti covidu-19 na ljudeh. Med 3000 prostovoljci, ki so se prijavili na testiranje, ga bo prejelo 90 izbranih ljudi.

Profimedia
Obljubljajo, da bo cepivo na voljo vsem, ki ga bodo potrebovali.

Testiranje poteka v rimski bolnišnici Spallanzani, ki je specializirana za nalezljive bolezni. Prvi sodelujoči je danes odmerek že prejel, skupaj pa bodo cepili 90 prostovoljcev, ki bodo za sodelovanje prejeli 700 evrov. Sodelujoči spadajo v starostni skupini 18 do 55 let in 65 do 85 let. 

Začetek testiranja cepiva si je ogledal tudi predsednik italijanske dežele Lacij Nicola Zingaretti. "Močno verjamemo v cepivo za skupno dobro. Italijansko cepivo bo javno dostopno in bo na voljo vsem, ki ga bodo potrebovali," je povedal ob tem. 

Profimedia
Testiranje poteka v rimski bolnišnici Spallanzani

Cepivo je razvilo in patentiralo biotehnološko podjetje ReiThera s sedežem v Castelromanu pri Rimu skupaj z münchenskim podjetjem Leukocare in bruseljskim Univercells. Proizvodnja naj bi se začela šele po testiranju. Cepivo naj bi glede na prve ugotovitve spodbudilo razvoj protiteles in dejavnost imunskih celic. Za razvoj je bilo namenjenih osem milijonov evrov.

Gre sicer šele za prvo fazo testiranja. V drugi fazi bodo cepivo testirali na med 500 in 1000 prostovoljci, po navedbah časnika Corriere della Sera pa naj bi se začela takoj ko bodo znani izsledki prve faze. Tudi druga faza bo potekala v Italiji, medtem ko bodo tretjo fazo, v kateri bo sodelovalo 10.000 prostovoljcev, izvedli v eni od držav z velikim številom aktivno, izbira pa bo odvisna od takratne epidemiološke slike znotraj držav oziroma od tega, kako bo epidemija potekala jeseni.

Glede časovnice so v bolnišnici pojasnili, da je veliko odvisno od regulativnih organov in poteka epidemije. V kolikor bi drugo in tretjo fazo zaključili še do konca leta, bi lahko bilo cepivo na voljo spomladi 2021.