ZDA

VIDEO: Sedem strelov v hrbet temnopoltega moškega na ulice znova priklicalo protestnike

B.K.
24. 8. 2020, 12.25
Posodobljeno: 24. 8. 2020, 12.26
Deli članek:

V ameriški zvezni državi Wisconsin, na severu ZDA, so izbruhnili masovni protesti, potem ko so policisti znova streljali na neoboroženega temnopoltega moškega. Ta je zdaj v bolnišnici, kjer se za njegovo življenje še borijo.

Twitter
Odprl je vrata avtomobila, dva policista pa sta ga večkrat ustrelila v hrbet.

V manjšem mestu Kenosha, na skrajnem jugovzhodu Wisconsina, so policisti v nedeljo večkrat ustrelili temnopoltega moškega Jacoba Blakea. V videoposnetku, ki je zaokrožil po svetovnem spletu, je videti, kako policisti večkrat ustrelijo Blakea, ko se ta nagne skozi okno v svoj avtomobil. Razlog za streljanje še ni znan, Blake pa naj bi bil v incidentu neoborožen. Mesto so zatem preplavili protestniki, ki so v policijo metali opeke in bakle. Oblasti so zato v mestu uvedle policijsko uro. Žrtev streljanja je še vedno v kritičnem stanju, poročajo tuji mediji, je pa medtem njegov oče na twitterju objavil, da je Jacob v stabilnem stanju.

Guverner Wisconsina Tony Evers je že obsodil policijsko nasilje v svoji zvezni državi. "Danes, pri belem dnevu v Kenoshi v Winsconsinu, je bil v hrbet večkrat ustreljen Jacob Blake," je dejal guverner. "Čeprav še nimamo vseh podrobnosti pa vemo zagotovo, da ni prvi temnopolti moški, ki so ga posamezniki iz naše policije ustelili, ranili ali neusmiljeno ubili. Stojimo s tistimi, ki še naprej zahtevajo pravico, enakost in odgovornost za temnopolta življenja v naši državi in proti tistim, ki uporabljajo nesorazmerno silo in takojšnje zaostrovanje, ko pride do temnopoltih državljanov."

Policisti, ki so bili udeleženi v streljanju so trenutno suspendirani, poročilo o incidentu pa bo tožilstvu vloženo v roku 30 dni.