Pridobivanje podpore

Pred hudo preizkušnjo Pivčeva piše članom stranke

C.E.
24. 8. 2020, 14.48
Posodobljeno: 24. 8. 2020, 14.51
Deli članek:

Položaj Aleksandre Pivec kot predsednice stranke Desus je stabilen kot položaj alpinista, ki se mu v steni pod nogami krušijo skale. Trdnost pod nogami si poskuša pridobiti z odprtim pismom članom stranke.

STA
Aleksandra Pivec: "Vsi že doseženi cilji in vse koalicijske zaveze, ki jih bomo uresničevali v prihodnje, bodo pomembno vplivali na izboljšanje kakovosti življenja slovenskih upokojencev, ranljivih skupin in celotne slovenske družbe. Zato vas pozivam k premisleku in razumnemu ravnanju v dobro uresničitve naših vsebinskih zavez in obstoja ter krepitve naše stranke Desus."
Pivčeva je zaupanje poslancev in mnogih drugih članov stranke, tudi tistih, ki so bili ob njenem januarskem prevzemu stranke na njeni strani, izgubila tudi zaradi svojih gostovanj in plačil nočitev na Krasu in v Izoli, pri katerih ji očitajo prepletanje službenih obveznosti in zasebnega življenja. Nekateri so kritični do kadrovanja v stranki pod njenim vodstvom, očitajo ji, da stranke ni konsolidirala, poslanci pa so prepričani tudi, da je zanemarila odnos s poslansko skupino.

Svet stranke Desus bo v torek na poziv poslancev razpravljal o predlogu nezaupnice predsednici stranke Aleksandri Pivec. Pri tem se krešejo mnenja, ali ji lahko nezaupnico izreče svet ali jo lahko razreši le kongres, ki jo je izvolil. V vsakem primeru je sicer pričakovati sklic izrednega kongresa, kar predlaga tudi izvršni odbor, ki ga vodi Pivčeva.

Predsednica je pred jutrišnjim dnem popihala na dušo članom. V odprtem pismu je zapisala, da je "velika podpora spremembam, ki so jo izkazali delegati stranke na kongresu, naša skupna odgovornost, da nadaljujemo z odgovornim delom za dobro upokojencev in celotne slovenske družbe. Žal mi je, da je naša stranka, kljub strokovnemu delu in uspešnem uresničevanju programa stranke v okviru koalicijskih zavez, v zadnjem obdobju podvržena razburkanim tokovom. Zato si v teh trenutkih še posebej želim, da bi se vsak posamezno in vsi skupaj po najboljših močeh še naprej trudili, da bomo skupaj pluli po poti uspešnega doseganja zastavljenih ciljev in obsoja naše stranke."

Nadalje se dotakne nujnosti zakonitega ravnanja. "Tako lahko Svet stranke izrazi svoje stališče, ne more pa z hitenjem in nezakonitimi dejanji kongresu prevzeti pristojnosti za imenovanje in razreševanje vodstva stranke, niti za imenovanje začasnega vodstva. To bi bilo nezakonito. Kot predsednica stranke (na to mesto sem bila demokratično izvoljena z veliko podporo na kongresu) sem dolžna vse člane Sveta, ki so odgovorni in mnogi izmed njih, tudi javne osebnosti, na morebitna nezakonita ravnanja tudi opozoriti," piše Aleksandra Pivec.

Sledijo prijazne besede o njenih predhodnikih in članih stranke nasploh, nato pa zaveza o dobrem delu, s katerim želijo realizirati zastavljene cilje "preko uspešnega delovanja v vladi". Izpostavi ustanovitev urada za demografijo in začetek usklajevanja zakona o demografskem skladu.