Tonin: Predlog levice eden boljših

V Levici prepričani, da mora o največji nabavi orožja doslej odločati ljudstvo

A.S./STA
24. 8. 2020, 16.25
Posodobljeno: 24. 8. 2020, 18.19
Deli članek:

Levica predlaga posvetovalni referendum o vprašanju vojaških investicij za 780 milijonov evrov, kar v prihodnjih šestih letih predvideva vladni predlog zakona. Slovenija ni niti najmanj vojaško ogrožena in nima razloga za večanje sredstev za vojsko, pač pa je ogrožena zdravstveno, gospodarsko in razvojno, menijo v Levici.

Bobo
Vladni predlog zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski predvideva 780 milijonov evrov dodatnih sredstev za vojaške investicije, od tega večino za nabave oklepnih vozil in za vzpostavitev srednje bataljonske bojne skupine.

Vladni predlog zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih 2021-2026, ki ga je DZ prvič obravnaval julija, namreč predvideva 780 milijonov evrov dodatnih sredstev za vojaške investicije, od tega večino za nabave oklepnih vozil in za vzpostavitev srednje bataljonske bojne skupine, načrtovan pa je tudi nakup letala in dveh helikopterjev.

V Levici so prepričani, da mora o največji nabavi orožja doslej odločati ljudstvo. "Vprašanje, ali bomo 780 milijonov namenili za oklepnike ali domove za starejše, za tanke ali stanovanja, za raketomete ali zdravstvo, bo močno vplivalo na to, kakšno zdravstvo, stanovanja in domove za starejše bomo imeli. Ko odločamo o 780 milijonih, ne odločamo le o denarju, pač pa o smeri prihodnjega razvoja te družbe," so zapisali v sporočilu za javnost po današnji novinarski konferenci poslanske skupine.

Poudarili so, da se zakon sprejema v času, ko Slovenija ni niti najmanj vojaško ogrožena, je pa na pragu drugega vala epidemije novega koronavirusa. "Gospodarstvo se bo letos zmanjšalo za kar 7,6 odstotka BDP, zdravstvo, domovi za starejše in drugi sistemi v državi pa so kronično podhranjeni. Vlada v takih okoliščinah načrtuje 780-milijonsko nabavo nepotrebnega orožja od tujih vojaškoindustrijskih kompleksov, kar pomeni, da s tem denarjem v Sloveniji ne bo rešeno ali ustvarjeno niti eno delovno mesto, zagotovljena pomoč niti enemu bolniku s covidom-19 in zgrajen niti meter infrastrukture, pa naj gre za cesto, železnico ali stanovanje," so opozorili.

Namesto v "obrambo pred vojaškim sovražnikom, ki ga ni," bi morala vlada po njihovem mnenju vlagati v krepitve javnih zdravstvenih kapacitet. "Za ta denar bi lahko v Ljubljani izgradili 6 novih infekcijskih klinik, v Mariboru pa celo 15," so komentirali v zakonskem predlogu predviden znesek. S tem zneskom bi bilo po njihovih navedbah mogoče zgraditi tudi 170 domov za starejše ali 10.000 stanovanj za mlade.

Po njihovem prepričanju zaradi te nabave orožja Slovenija "ne bo nič bolj varna". "Oklepniki, tanki in raketni sistemi ne bodo služili obrambi Slovenije, pač pa se bodo uporabljali za vojaške misije, zlasti na Bližnjem vzhodu," so opozorili.

Kot so navedli, vlada za 780-milijonsko nabavo orožja po javnomnenjskih raziskavah nima podpore ljudstva. Za nesprejemljiv pa so označili odgovor zagovornikov nabave orožja, češ da je bil demokratični konsenz o tem oblikovan na referendumu o vstopu v Nato leta 2003. "Zavez, na katere se sklicujejo, ni v severnoatlantski pogodbi, o kateri se je odločalo na referendumu, poleg tega pa v Sloveniji nismo nikoli imeli javne razprave o tem, ali želimo podvojiti izdatke za vojsko, in kaj bi to pomenilo za razvoj te države," so pojasnili.

V Levici so tako v obravnavo DZ poslali predlog za razpis posvetovalnega referenduma o vprašanju nabave orožja za 780 milijonov evrov. Po zakonu o referendumu in ljudski iniciativi lahko DZ razpiše posvetovalni referendum, preden končno odloči o posameznem vprašanju, pri tem pa ni vezan na izid referenduma.

Tonin: Razprava o sredstvih za vojsko bo razblinila demagoška stališča

Razprava o sredstvih za vojsko je korak v pravo smer, ker bo lahko razblinila marsikatera demagoška stališča, je predlog Levice o razpisu referenduma  komentiral obrambni minister Matej Tonin. Kot je poudaril, bo tako več možnosti za razpravo o tem, za kaj ta denar gre oz. za kaj je potreben.

Po besedah Tonina je predlog Levice eden boljših. "Končno se bomo enkrat lahko pogovarjali o Slovenski vojski. Konec koncev gre za referendum o tem, ali Slovensko vojsko želimo ali ne," je pojasnil. Ta investicijska sredstva so po njegovih besedah potrebna za to, da vojska sploh preživi.

Nasprotovanje takšni investiciji je nekaj podobnega, kot bi si želeli učinkovito policijo, prepovedali pa bi jim kupiti policijske avtomobile opremo in obleko, je v izjavi za medije na Brdu pri Kranju ponazoril minister. Nekaj podobnega je z vojsko. "Če jo želimo imeti, jo moramo tudi primerno opremiti," je poudaril.

Poudaril je še, da so na ministrstvu za obrambo, kar se tiče načrtovanih investicij, zelo transparentni oz. da ničesar ne skrivajo. "Delamo v smeri, da bo Slovenska vojska preživela in da bomo nanjo ponosni," je dodal.

Pojasnil je tudi, da ne gre samo za kupovanje orožja, pač pa bodo iz tega denarja financirali tudi druge investicije, kot so vojašnice in helikopterji, ki so denimo uporabni tudi za prevoz novorojenčkov in reševanje v gorah. Tako je tudi v zakonu predvidenih veliko dvonamenskih investicij.

Na vprašanje, ali bi stališče državljanov na posvetovalnem referendumu upošteval, glede na to, da ta ni zavezujoč, je Tonin odvrnil, da je posvetovalni referendum brezpredmeten, nesmiseln in nepotrebno zapravljanje denarja.

Če bodo v Levici zbrali podpise za zakonodajni referendum, pa so stvari bolj resne in ima referendumska odločitev tudi konkretne posledice. "Da pa imamo posvetovalni referendum, na katerem bomo ugotavljali stvari, ki jih menda Levica že ve, se mi pa zdi škoda, zapravljanje denarja," je še pripomnil minister.