Stiki niso bili zabeleženi

Nerodna napaka pri nemški korona aplikaciji: pri več milijonih je večino časa »spala«

C.E.
24. 7. 2020, 13.16
Posodobljeno: 24. 7. 2020, 14.59
Deli članek:

Do prejšnjega tedna si je petina Nemcev (približno 16 milijonov) naložila aplikacijo za obveščanje o stikih z okuženimi z novim koronavirusom. Večina pa ni bila pozorna, da na nekaterih telefonih v ozadju ne deluje.

Profimedia
Tako deluje aplikacija, so sporočili, pozabili pa so dodati, kdaj ne deluje.

Zagato so opazili šele po dobrem mesecu in pol. »Gre za zelo neprijetno, zoprno napako,« je priznal profesor Hannes Federrath, sicer predsednik »Zduženja za informatiko«. Kiks, ki lahko predstavlja nevarnost za zdravje posameznikov, obžalujejo tudi pri nemškem inštitutu za javno zdravje Robert Koch, kjer so v sodelovanju z zasebnimi podjetji razvili to aplikacijo, ki so jo poimenovali Corona-Warn-App. Krivdo sicer poskušajo valiti na proizvajalce telefonov.

Po poročanju tabloida Bild aplikacija v ozadju (ko je zaslon zatemnjen) ni delovala na večini pametnih telefonov znamke Huawei in Samsung, to pa sta med najbolj priljubljenimi znamkami telefonov v Nemčiji.

Sredi junija se nemška vlada hvalila, da je njihova aplikacija trenutno najboljša na področju zasebnosti in varovanja podatkov, minister za zdravje Jens Spahn je še prejšnji teden navajal besede razvijalcev in zagotavljal, da aplikacija v ozadju deluje pravilno, kar pa ni bilo res.

Opozicijski socialdemokrati zahtevajo pojasnila od ministrstva za zdravje, od koder so zaenkrat sporočili le, da je aplikacija delovala »tehnično pravilno«, težava da je le v nastavitvah teh telefonov, kjer aplikacija brez posegov uporabnika v ozadju ne deluje. In teh uporabnikov ni nihče obvestil, da jo morajo aktivirati.

V Sloveniji prilagojena nemška aplikacija

V novih verzijah aplikacije je "napaka" popravljena, zagotavljajo razvijalci aplikacije. Verjamemo, da bo ta različica na voljo tudi v Sloveniji, kjer bo prilagoditev nemške aplikacije za operacijska sistema iOS in Android opravilo podjetje RSteam.