Kakšna bo grafična podoba

Prostovoljna aplikacija ne bo na voljo pred sredino avgusta

G.G.
21. 7. 2020, 11.43
Posodobljeno: 21. 7. 2020, 13.36
Deli članek:

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je predstavil nekaj informacij glede aplikacije za obveščanje o stikih z okuženimi s koronavirusom.

Profimedia
Takšna je nemška aplikacija Corona-Warn-App. Slovenska bo temeljila na nemški.

Koritnik je ponovil, da so izbrali podjetje RSteam, ki bo prilagodilo nemško protikoronsko aplikacijo Corona-Warn-App. Bili so najceneješi med ponudniki, pogodba je vredna 4026 evrov.

Minister je še enkrat ponovil, da ne gre za sledilno aplikacijo. Delovala bo na tehnologiji GPS in ne bo omogočala shranjevanja geolokacijskih podatkov. Uporaba aplikacije bo prostovoljna za vse, tudi za tiste s potrjeno okužbo in odrejeno karanteno.

"Aplikacija vas bo zgolj opozorila, če ste bili v zadnjih 14 dneh v stiku z nekom, ki je okužen," je izpostavil in dodal, da bosta ob srečanju z drugim uporabnikoma pametna telefona samodejno izmenjala naključno šifrirani kodi. Ti kodi bosta telefonu sporočili le, da sta se dve osebi srečali, za koliko časa in kakšna je bila razdalja med njima. Ne bosta pa razkrili imena ali lokacije srečanja. Tako bo identiteta uporabnikov ves čas ostala skrita, omenjene informacije pa se bodo izbrisale po 14 dneh, je zagotovil.

Če bo uporabnik ugotovil, da je okužen, se bo sam odločil, ali to vnese v aplikacijo ali ne. V primeru vnosa bo Nacionalni inštitut za javno zdravje potrdil njegovo unikatno kodo, preostalim uporabnikom pa bo sporočeno, če so bili  v stiku z okuženo osebo.

V četrtek bodo predstavili celostno grafično podobo, do konca julija pa bo posredovana na spletni trgovin App Store in Google Play, ki bosta opravili svoje tehnične in varnostne preglede.

Naložili si jo boste lahko predvidoma v drugi polovici avgusta.