Veliko dela za epidemiološko službo

Čakš Jagrova: Imamo ogromno žarišč, le dva primera sta "uvožena", virus se večinoma širi lokalno

S.R.
21. 7. 2020, 11.42
Posodobljeno: 21. 7. 2020, 12.00
Deli članek:

Vajeti današnje novinarske konference o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom je v svoje roke tokrat prvič prevzela namestnica vladnega govorca za covid-19 Špela Horjak.

Bobo
Fotografija je arhivska.

Vladni govorec Jelko Kacin je tokratno novinarsko konferenco izpustil, a ga je več kot uspešno nadomestila Horjakova, ki je skupaj z gostjo Nuško Čakš Jager, namestnico predstojnika Centra za nalezljive bolezni v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), predstavila epidemiološke razmere v Sloveniji. O današnjih najbolj svežih podatkih glede števila novookuženih, ki se je znova povzpelo, smo že poročali, Horjakova pa je dodala, da virus kljub drugačnim predvidevanjem nekaterih svoje moči ne izgublja, zato je tudi v teh mesecih pomembno, da se držimo vseh preventivnih ukrepov. Vse tiste, ki sumijo, da so okuženi ali so bili z okuženo osebo v stiku, je opozorila in pozvala, naj se povežejo z osebnim zdravnikom, predvsem pa ostanejo doma.

Treba je biti odkritosrčen

Čakš Jagrova je nato poudarila, da je virus "v porastu" tako v Sloveniji in Evropi kot drugod po svetu, pri čemer pri nas v zadnjih dnevih znova zaznavamo več potrjenih primerov med zdravstvenimi delavci in v domovih za starejše. Kaj pa krivulja? Pojasnila je, da se ves čas gibamo "navzgor in navzdol," a vendarle se vzpenjamo in prihajamo do kritične meje, ki jo epidemiološka služba še lahko obvladuje. Čakš Jagrova je na tem mestu državljane, ki jih obiščejo epidemiologi, pozvala, naj bodo pri informacijah o svojih stikih "odkritosrčni," saj so ti podatki ključni za nadaljnje delo epidemiologov.

Le dva uvožena primera

Epidemiologom sicer v teh dneh največji izziv še vedno predstavlja dogajanje v Hrastniku, je pojasnila Čakš Jagrova.

Poudaril je še, da sta bila med 104 primeri okužbe v zadnjem tednu "uvožena" le dva, pri ostalih gre pa za lokalno širjenje okužbe znotraj države. To je posledica velikega števila stikov, ki jih imajo ljudje, epidemiologi pa posledično izdajajo veliko število predlogov za karanteno. Tako so okužbo potrdili pri kar 49 osebah, ki jim je bila odrejena karantena. Čakš Jagrova se je ob tem vprašala, kaj bi se zgodilo, če še teh 49 ljudi ne bi bilo v karanteni in bi imeli veliko število stikov, veriga pa s tem ne bi bila prekinjena. Karantenski ukrep je torej ključen. Kot rad navrže Kacin, je tudi sama poudarila, da so najbolj rizične zabave in poroke, virus pa se širi tudi v podjetjih in na žalost v domovih za starejše. "Imamo ogromno žarišč," je še razkrila ter dodala, da se jih nekaj "zapira" oziroma vsaj upajo, da se bodo zaprli. Epidemiologi se sicer na različnih nivojih ukvarjajo z različnimi stiki, zato je Čakš Jagrova državljanom položila na dušo, da sta izolacija in karantena ključna ukrepa za preprečevanje širjenja covida-19.