Ponekod tudi možnost toče

Nevihtno in vetrovno vreme z dolgotrajnimi nalivi se bo zavleklo globoko v noč

S.R.
24. 7. 2020, 12.37
Posodobljeno: 24. 7. 2020, 14.49
Deli članek:

Hladna zračna masa je s severa Italije prispela v Slovenijo, Primorsko pa je že zajelo deževje.

Arso
Na satelitski sliki je lepo viden nevihtni sistem, ki je v petek zjutraj nastal nad severno Italijo in bo sredi dneva od zahoda zajel naše kraje, sporočajo pri agenciji Arso.

Kot je poročala Agencija RS za okolje (Arso), je hladna zračna masa v višinah iznad Atlantika prodrla proti severnemu Sredozemlju, nad severno Italijo pa je že nastalo plitvo ciklonsko območje, ki se bo »tekom današnjega dne pomikalo proti vzhodu in bo do sobotnega popoldneva vplivalo tudi na vreme pri nas.« Gre sicer za tretji nevihtni sistem, ki preti Sloveniji, naše kraje pa je z zahoda zajel danes popoldne. Prva dva sta nas sicer prešla že včeraj ponoči in danes zjutraj, v delih države pa so morali rokave pošteno zavihati gasilci in komunalni delavci. 

Arso
V petek sredi dneva, popoldne in v noči na soboto bo ob nevihtah povečana možnost za pojav krajevnih neurij predvsem v obliki močnih in dolgotrajnih nalivov in sunkov vetra, so sporočili pri Arsu.

Dopoldne so se vremenske razmere v večjem delu države nekoliko umirile, marsikje se je delno tudi zjasnilo, a gre le za prehodno obdobje, že popoldne bodo zopet pogoste plohe in nevihte, je na facebooku sporočila agencija Arso. Po napovedih slovenskih vremenarjev se namreč obetajo krajevna neurja z močnimi in dolgotrajnimi nalivi, ki jih bodo spremljali močnejši sunki vetra. Na vzhodu države lahko pade tudi toča. Na obzorju je obilica padavin, do sobote popoldne lahko namreč v južni in vzhodni Sloveniji krajevno pade »od 40 do 80 litrov dežja na kvadratni meter,« pri čemer lahko »hitro narastejo in se razlivajo predvsem hudourniški vodotoki, v severovzhodni in vzhodni Sloveniji pa tudi posamezne reke. V Pomurju lahko pride tudi do zastajanja vode na ravninskih predelih.« Drama je možna tudi na Obali, kjer lahko po napovedih Arsa sredi dneva zapiha tramontana s sunki do približno 80 kilometrov na uro. 

Arso
"Ob močnejših nalivih lahko hitro narastejo in se razlivajo predvsem hudourniški vodotoki, v severovzhodni in vzhodni Sloveniji pa tudi posamezne reke."

V soboto se bodo razmere z zahoda, kjer bo že dopoldne delno jasno in suho vreme, vendarle začele umirjati. »Drugod bo še oblačno, v vzhodni polovici Slovenije bo občasno še deževalo. Popoldne se bo delno zjasnilo. Ponekod bo pihal veter severnih smeri. Nedelja bo sončna, predvsem v gorskem svetu lahko popoldne ali zvečer nastane kakšna nevihta,« zaključujejo slovenski vremenarji pri Arsu.