Dramatično reševanje na slovenski obali

FOTO: Družino z otroki neurje s Seče odneslo na odprto morje, nato proti zidu in skalam

S.R.
24. 7. 2020, 10.43
Posodobljeno: 24. 7. 2020, 11.00
Deli članek:

V zgodnjih jutranjih urah se je na slovenski obali odvilo dramatično reševanje štiričlanske družine, ki jo je neurje skupaj z jadrnico odvleklo na odprto morje.

Postaja pomorske policije Koper
Jutranja drama na Obali.

Koprski policisti so ob 4.30 prejeli klic družine, ki je poročala, da jih je neurje s Seče, kjer so bili z 11-metrsko jadrnico zasidrani, odneslo na odprto morje. Poročali so tudi o težavah z motorjem. Na plovilu je bila družina z Obale, in sicer 40-letni moški, 38-letna ženska in dva otroka. 

Na kraj drame sta se s plovilom P-16 nemudoma odpravila policista. Kot pojasnjujejo koprski policisti, je bila jadrnica na vhodu v kanal Sv. Jerneja, kjer je voda zelo nizka. Družine zaradi močnega neurja, vetra, visokih valov in težke dostopnosti niso uspeli takoj spraviti z jadrnice, saj je obstajala nevarnost, da bo nasedlo tudi policijsko plovilo. Jadrnice sidro ni držalo, zato jo je odnašalo proti zidu solin, kjer so skale, zatem je nasedla. Policisti so poskušali z vrvjo, a je moški na plovilu zaradi zelo slabih vremenskih razmer ni uspel prijeti. Malo po 5. uri so na krovu vendarle uspeli privezati vlečno vrv na svojo jadrnico, nato še dvigniti sidro. Vlečno vrv sta nato policista pritrdila za vlečni drog na premcu patruljnega čolna, jadrnico pa začela vleči proti Portorožu. S tem se drama še ni končala, poročajo iz PU Koper.

Postaja pomorske policije Koper
Jutranja drama na Obali.

"Ker je bila smer vleke neposredno v val, je v kokpit patruljnega čolna uhajala večja količina morske vode, na jadrnici pa se je pokvarilo še krmilo, kar je pomenilo, da ni bilo več nadzora nad plovilom in ga je med vleko močno odnašalo," so zapisali. Vseeno jim je uspelo pripluti v zavetje pred Portorožem, kjer sta policista jadrnico privezala ob bok patruljnega čolna in pristala na zunanjo stran novih privezov v Portorožu. Potniki in jadrnica so bili ob 5.52 končno na varnem.

Tiskovna predstavnica PU Koper Anita Leskovec je še dodala, da sta se policista pri reševanju izkazala z izjemno požrtvovalnostjo in strokovnostjo. "Na srečo se je, razen vode in blata na službenem plovilu, vse dobro izteklo," je zaključila.

Postaja pomorske policije Koper
Jutranja drama na Obali.