Svet

Kitajska odgovarja na "nerazumno ravnanje ZDA"

G.G./STA
24. 7. 2020, 08.49
Posodobljeno: 24. 7. 2020, 08.58
Deli članek:

Kitajska je odgovorila na zaprtje kitajskega konzulata v ameriškem Houstonu.

Profimedia
Kitajski konzult v Houstonu.

Kitajci so pozvali ZDA, naj zaprejo svoje diplomatsko predstavništvo v Chengduju na jugozahodu Kitajske. Kitajski ukrep je "legitimen in nujen odziv na nerazumno ravnanje ZDA", so sporočili v Pekingu in dodali, da je vsa odgovornost izključno v rokah ZDA. Hkrati so ponovno pozvali ZDA, naj prekliče svojo odločitev in tako ustvari pogoje za ponovno vzpostavitev dvostranskih odnosov na običajno raven. 

Zaprtje konzulatov pomeni dodatno zaostritev že tako napetih odnosov med ZDA in Kitajsko. Te bremenijo tako ravnanje Kitajske ob izbruhu novega koronavirusa kot trgovinska politika med državama in ravnanje kitajskih oblasti v Hongkongu in Xinjiangu. Po oceni Kitajske so odnosi z ZDA trenutno najslabši od vzpostavitve diplomatskih stikov med državama leta 1979.

ZDA so v torek sprejele odločitev o zaprtju kitajskega konzulata v Houstonu. Po poročanju medijev naj bi konzulat svoja vrata zaprl prav danes. Washington je ocenil, da je kitajski konzulat v Houstonu "center vohunjenja ter kraje intelektualne lastnine", njegovo zaprtje pa je potrebno zaradi zaščite ameriškega naroda.

V diplomaciji je običajno, da drastičnemu ukrepu, kot sta zaprtje konzulata ali izgon diplomatov, sledi podoben odziv, tak da je bilo pričakovano, da bo Kitajska na ameriško potezo odgovorila z zaprtjem enega od petih konzulatov v ZDA. Poleg Chengduja imajo ZDA konzulate v kitajskih mestih Guangzhou, Šanghaj, Shenyang in Wuhan.