Vesoljska tekma

Ruse obtožujejo, da so v vesolje poslali »babuško,« opremljeno s »skrivnostnim protisatelitskim« orožjem

S.R.
24. 7. 2020, 08.50
Posodobljeno: 24. 7. 2020, 08.53
Deli članek:

Po navedbah Vesoljskega poveljstva ZDA je ruski satelit, ki so ga že v začetku leta opazili, kako sledi ameriškemu vohunskemu satelitu, v Zemljini orbiti sprožil skrivnostno orožje.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Odnosi Zahoda z Moskvo so vse bolj napeti, dogajanje pa so dodatno začinila včerajšnja razkritja ameriških in britanskih vojaških sil. Po lastnih besedah namreč razpolagajo z dokazi, da so Rusi prejšnji teden v vesolju testirali »protisatelitsko« orožje. Ruski satelit Cosmos 2543, ki so ga že v začetku leta zasačili pri sledenju enemu od ameriški vohunskih satelitov, naj bi v orbito izstrelil nekakšen izstrelek. 

»Ruski satelitski sitem, ki je izvedel to testiranje orožja, je isti satelitski sistem, na katerega smo opozarjali že v začetku leta, ko je z njim Rusija manevrirala v bližini satelita ameriške vlade,« je po poročanju časnika Business Insider v izjavi za javnost navedel poveljnik Vesoljskega poveljstva ZDA general John Raymond. Dodal je, da nenavadno dogajanje spremljajo z zaskrbljenostjo, na kar so opozorili tudi Moskvo. 

Kot babuška 

Američani so nad ruskim satelitom obrvi vihali že lani ob izstrelitvi. Kar je bilo namreč na začetku videti kot en satelit, se je nenadoma ločil v dva, pri čemer se je manjši satelit skobacal iz večjega. Zdaj pa ta v orbito pošilja nove predmete. Raymond je že februarja dejal, da satelit spominja na babuško, tradicionalno rusko igračo v obliki debelušne ženske, ki v svojih nedrih skriva vedno manjše punčke. 

Reuters
Rusi trdijo, da gre zgolj za kontrolni satelit.

Rusi naj bi podoben test izvedli že leta 2017. »Iz tistega satelita, ruskega satelita, glavnega satelita, se je izlegel manjši satelit. Ta manjši satelit, ruski satelit, je nato izstrelil izstrelek,« je junija v Pentagonu novinarjem razložil Stephen Kitay z oddelka za vesoljske zadeve na ameriškem ministrstvu za obrambo. Po njegovih navedbah so Rusi trdili, da gre v primeru »tretjega predmeta« zgolj za »kontrolni satelit,« s katerim preverjajo in nadzorujejo delovanje svojih drugih, glavnih satelitov, a »vedenje tega satelita ni bilo niti približno podobno kontrolnemu satelitu, videti je bil kot nekaj veliko bolj zaskrbljujočega.«

Kitay je junija novinarjem pojasnil še, da Kitajska in Rusija »aktivno razvijata zmogljivosti za onesposobitev vesoljskih sistemov ZDA, zaveznikov in drugih partnerjev, zato nam ne preostane drugega, kot da se pripravimo in z vsemi sredstvi zagotovimo zaščito pred napadi na naše sisteme.«

»Rad bi dejal, da je vesolje morje miru, a dejstvo je, da tam poteka tekmovanje boji. Vesolje je v dobi tekmovanja velikih sil postalo glavno prizorišče potencialnega konflikta,« je še pojasnil Kitay.