Adria Airways, ki je bila največja slovenska letalska družba in članica združenja letalskih prevoznikov Star Alliance, je bankrotirala. V lasti jo je od leta 2016, ko jo je prodala država, imel nemški finančni sklad 4K.

Družba se je že dalj časa soočala s finančnimi težavami, te pa so se po prevzemu še poglobile, čeprav so novi lastniki napovedovali rast, več dokapitalizacij in novega strateškega partnerja. Nič od tega se ni zgodilo. Prišlo je do najslabšega – stečaja oktobra lani, ko so Nemci na kranjsko okrožno sodišče vložili predlog za stečaj.

vozilo
adria.si
Za nekaj več kot 3000 evrov si lahko omislite to vozilo iz dražbe.

Trajalo bo

Vodenje stečajnega postopka je sprejel Janez Pustatičnik, ki je dejal, da je prevzel zelo obsežen in zahteven stečajni postopek, in sicer tako z vidika panoge kot z vidika terjatev in ugotavljanja premoženja. Ocenjuje, da bi bil lahko stečaj končan šele do konca leta 2024. »Glavno oviro za zaključek stečajnega postopka bodo glede na znana dejstva predstavljali pravdni postopki, številne izterjave in postopki, ki bodo sproženi v Sloveniji in tujini. Če bodo zaključeni prej kot ocenjeno, bodo tudi vse ostale aktivnosti izvedene v krajših rokih,« je dejal Pustatičnik.

simulator
adria.si
Za 50.000 je naprodaj Adriin simulator letenja.

Letalska dovoljenja že prodana

Stečajna masa letalskega prevoznika sicer znaša okoli 6,2 milijona evrov. Več kot polovico obsega stavbna pravica na upravni stavbi na brniškem letališču, med premoženjem pa so še blagovna znamka, simulator letenja, delež v Adriini letalski šoli in drugo. Nekaj od tega je že prodanega, med drugim letalska dovoljenja Adrie Airways, ki jih je za 45.000 evrov kupila družba Air Adriatic, za katero stoji poslovnež Izet Rastoder.

Zdaj stečajni upravitelj prodaja še ostalo. Med drugim računalniško in podobno opremo, promocijski material in uniforme. Naprodaj je tudi simulator letenja za šolanje in treninge pilotov. Prvi poskus prodaje na javni dražbi ni uspel, zato se mu je cena s 93.000 znižala na 50.000 evrov. Sodišče je določilo izhodiščno ceno na podlagi ocene vrednosti cenitvenega poročila, ki ga je sredi januarja podal sodni cenilec. Ponudbe za nakup simulatorja zbirajo do 1. septembra.

stanovanje
adria.si
Garsonjera na Jamovi cesti na Viču je bila tudi na dražbi. Njena izklicna cena je bila 58.000.

Adriina nepremičnina

Na javni dražbi se je prodajala tudi garsonjera, velika malo manj kot 30 kvadratnih metrov, na Jamovi cesti v Ljubljani. Ponudbe za njen nakup so prenehali zbirati, ni pa še jasno, ali je bila prodana. Njena izklicna cena je znašala 58.000 evrov. Do 6. avgusta sprejemajo ponudbe za nakup vozila znamke Volkswagen, model Caddy, ki je letnik 2007 in ima samo okoli 9000 prevoženih kilometrov. Njegova izklicna cena je 3275 evrov.

slika1
adria.si
Skupna vrednost svežnja slik, ki se prodajajo v sklopih, stane skupno 80.000 evrov.

Slikarske umetnije

Zanimivejši del dražbe predstavljajo umetniška dela, ki jih ne prodajajo posamezno, ampak po sklopih. Cene posameznih sklopov, vseh skupaj je šest, se gibljejo od 75 do 4500 evrov. Med njimi so tudi dela priznanih slovenskih ustvarjalcev. Ponudbe zbirajo do 10. avgusta. Skupna vrednost umetnin, ki so naprodaj, je okoli 80.000 evrov.

Na javni dražbi bodo prodajali tudi izdelke za katering, tudi po sklopih, katerih skupna vrednost znaša za skoraj 26.500 evrov. Gre za kozarce, pladnje, krožnike in podoben servis, ki se uporablja za streženje hrane. Za 1500 evrov se prodaja tudi maketa Adriinega letala na stojalu.

uniforma1
adria.si
Tako so videti pilotske uniforme, ki so tudi na dražbi.

uniforma2
adria.si
Uniforme stevardes v turkizni in temno modri barvi se tudi prodajajo.

Ene najlepših uniform

V ponedeljek pa se je iztekel rok za oddajo ponudb za nakup moških in ženskih uniform ter drugih oblačil letalskih posadk po izhodiščni ceni 20.000 evrov. Med njimi najdemo uniforme pilotov in stevardes. Uniforme slovenskih stevardes in stevardov so pred leti pristale na seznamu najlepših letalskih uniform. Gre za fine in elegantne obleke, ki imajo pridih 70. in jih posadka nosi že od leta 2008. So v turkizni in temno modri barvi, s pripadajočim klobučkom in rokavicami, medtem ko imajo piloti uniformo v temno modrem odtenku. Ustvarila jih je priznana slovenska oblikovalka Jelena Proković, izdelalo pa jih je podjetje Labod.