Pozvala ga je k odstopu

Edina nečakinja Donalda Trumpa: "Kako je moja družina ustvarila najnevarnejšega človeka na svetu"

P.K.
19. 7. 2020, 07.55
Deli članek:

Ameriški predsednik je človek, ki v ljudeh vzbuja paleto različnih občutkov, od občudovanja do sovraštva. Kaj pa o njem povedo tisti, ki ga najbolje poznajo, najbližji sorodniki? Nazadnje se je oglasila nečakinja, ki ga je oklicala za pogoltnega narcisa, ki je uničil njihovo družino. Zdaj se boji, tako je izjavila, da bo pogubil še državo.

Reuters
Donald Trump je 45. ameriški predsednik.

Donaldova edina nečakinja, Mary Trump, po izobrazbi doktorica psihologije, je svojega strica pozvala k odstopu s položaja predsednika ZDA.

O njem se je razpisala v knjigi, za katero je sprva kazalo, da sploh ne bo smela iziti. Trump in njegov brat sta namreč s tožbo poskušala ustaviti izid knjige. Pri tem sta se sklicevala na dejstvo, da so pred časom dosegli sporazum, da v zameno za nekaj milijonov dolarjev o družini ne bo nikoli pisala ali govorila. Še pred tem so imeli z njo opravka, ker so njenega očeta hoteli prikrajšati za dediščino in jih je tožila.

Na sodišču se za brata Trump ni izšlo – izida knjige niso mogli preprečiti, ker so bili prepozni, saj so bile pravice že prodane izdajatelju Simon & Schuster, ki ga sporazum o molčečnosti ni zavezoval. Knjiga je tako od torka v prodaji.

YouTube
Mary Trump, avtorica knjige.

Ustvarili so psihopata

Donaldova nečakinja je tako le dva dni po razpletu na sodišču knjigo z naslovom Preveč in nikoli dovolj: kako je moja družina ustvarila najbolj nevarnega človeka na svetu predstavila v programu televizije ABC, pri čemer je svojega strica pozvala, naj odstopi s položaja predsednika, ker mu več kot očitno ni kos. »Povsem nesposoben je za vodenje te države in nevarno je, da se mu je to dovolilo,« je dejala Mary Trump. V knjigi je celo zapisala, da je ustanovitelj družine Fred Trump starejši ustvaril brezobzirnega psihopata, pravzaprav narcisa, ki danes vodi ZDA. 

O Trumpu so se občasno razgovorile tudi njegove bivše žene.  Njegova prva soproga Ivana je ob ločitvi v 90. letih izjavila, da jo je Donald posilil in kdaj tudi zlasal. Kasneje je retoriko omilila in dejala, da javnost njenih obtožb, sploh o posilstvu, ne sme razumeti dobesedno; da Trumpa ne obremenjuje s kriminalnimi dejanji, ampak je hotela povedati le, da se je ob njem večkrat počutila nespoštovano, neupoštevano, neslišano in da se je občasno spravil nanjo. Tudi varal naj bi jo.

Ona ustanavljala, on investiral

Trump je kasneje večkrat vlagal v njene poslovne projekte, ki so predstavljali linije oblačil, nakita in še mnogočesa. Leta 1998 so jo zamikali mediji; kupila je 33-odstotni delež takrat hrvaškega drugega najbolj branega dnevnika. Ta država ji je bila kot Čehinji poznana, saj so s starši tam preživljali marsikatero poletje. Rodili so se jima trije otroci, Donald mlajši, Ivanka in Eric. Ivana je ob ločitvi iz zakona »odnesla« najmanj 15 milijonov dolarjev in nekaj drugega premoženja v obliki nepremičnin. Donaldovo imetje je bilo takrat ocenjeno na okoli pet milijard dolarjev.

Hči dejala, da ima temno plat

Od otrok iz prvega zakona je Donaldu še najbližje Ivanka. Ta mu je naklonjena, se je pa tudi že zgodilo, da je o njem povedala kaj bolj kočljivega. Pred leti je v nekem intervjuju dejala, da ima Donald tudi temno plat, in sicer ne mara izgubljati in je zelo tekmovalen. To je ponazorila z dogodkom s smučarskih počitnic, ko sta tekmovala, kdo bo hitreje na cilju. Povedala je, da ga je prehitela, nakar jo je zaustavil in menda odrinil nazaj, da je lahko zmagal. Tudi Donald mlajši naj bi se razumel z očetom, povedal pa je, da se mu zdi, da je sam boljši človek kot oče. Medtem ko je sin Eric dejal, da se težko sooča s tem, da očeta nikoli ni bilo doma.

Pred Melanio

Samo dva milijona dolarjev je iz drugega zakona uspelo odnesti Marli Maples, s katero naj bi Trump ljubimkal, še ko je bil poročen z Ivano. Marli in Donaldu se je rodila hči Tiffany, s katero pa Donald ni imel tesnejšega stika. Marli so njeni agenti predlagali, naj se razgovori o Donaldu in njunem zakonu v knjigi, ki naj bi se imenovala Ni vse zlato, kar se sveti, kar je dalo slutiti, da bi lahko svet izvedel za marsikatero novo pikantnost, a se za izid že napisane knjige ni odločila. Z Donaldom ostajata prijatelja, čeprav naj bi njunemu razhodu botroval Marlin skok čez plot.

Dreamstime
Donald in Melania si v javnosti ne izkazujeta veliko pozornosti.

Očarljiva Slovenka

Leta 1998 pa se je Donald seznanil z Melanio Knauss, s katero se je leta 2005 tudi poročil. Rodil se jima je sin Barron. Melaniin in Donaldov odnos pobere kar nekaj prostora v ne samo ameriških medijih. Zagotovo omenjena nista tipičen zakonski par. Javnost je bila presenečena predvsem, ko se Melania in Barron, potem ko je Donald nastopil predsedniški mandat, sprva nista preselila v Belo hišo. Kadar se Melania in Donald pojavljata v javnosti, je njun nastop velikokrat neroden, kar naj bi po mnenju tistih, ki se ukvarjajo z razumevanjem govorice telesa in obnašanja, nakazovalo, da par deluje samo na operativni ravni, da je vse samo še obveznost.

Takšnih in drugačnih opisov ali pričanj o ameriškem predsedniku je sicer ogromno. Razkrivali so ga sodelavci, poslovni partnerji, prijatelji, celo najbližji sorodniki, kot je zdaj storila nečakinja, ki s knjigo dviguje veliko prahu. V njej je izpostavila še, da je imel največji vpliv na Donalda verjetno njegov oče, ki ga je vzgajal s trdo roko. Imela sta odnos, v katerem naj ne bi bilo prostora za ljubeča čustva. Mary Trump namreč relacijo oče–sin prikazuje kot hladno. 

Kaj počnejo otroci

Sedemindvajsetletna hčerka Tiffany iz drugega zakona zaključuje študij prava. Na fotografijah se predsednik z njo, čeprav je sodelovala v predsedniški kampanji, kjer je bilo prisotnih nešteto fotografskih objektivov, le redko pojavlja, menda zato, ker je močnejše postave. Sinova Eric in Donald mlajši sta poslovneža, ki pomagata očetu voditi The Trump organization, skupino s 500 poslovnimi subjekti. Ivanka Trump je predsednikova svetovalka. Ericovo, Ivankino premoženje in premoženje Donalda mlajšega je ocenjeno na okoli 300 milijonov dolarjev za vsakega. Najmlajši, 14-letni Barron, pa obiskuje prestižno zasebno šolo, ki izobražuje bodoče doktorje znanosti in uspešne poslovneže.

Dreamstime
Skoraj vsa najožja družina Donalda Trumpa. Iz leve proti desni: Lara (žena Erica Trumpa), Eric, Melania, Barron, Donald, Ivanka, Donald mlajši in Tiffany. Fotografija je iz leta 2015.