Na robu?

Bojana Beović: "Številke so take, da jih lahko komaj še obvlada epidemiološka služba"

A.S.
18. 7. 2020, 20.07
Posodobljeno: 19. 7. 2020, 08.18
Deli članek:

Epidemiologinja Bojana Beović je mnenja, da se trenutno gibljemo po robu.

Primož Lavre
Epidemiologinja Bojana Beović je mnenja, da se trenutno gibljemo po robu.

V petek so v Sloveniji potrdili nekaj okužb več kot pretekle dni. Spomnimo: od torka do četrtka je bilo novoodkritih primerov koronavirusa 19, v petek pa 24. Vodja strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je za informativno oddajo 24ur povedala, da se trenutno gibljemo po robu. Navedla je dva razloga: "Prvič so te številke take, da jih komaj lahko še obvlada epidemiološka služba s svojim postopkom zamejevanja izbruhov. Na drugi strani to pomeni, da lahko s tega roba hitro preidemo na ponovno naraščanje okužb".

Medtem je direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek mnenja, da so mogoči trije scenariji: "Prvi je, da se spet razvije epidemični val, drugi je, da ostanemo na tem nivoju in tretji, da gremo počasi po krivulji navzdol, kar se je prejšnji teden že nakazovalo".

Medtem portal 24ur navaja, da so v Hrastniku, ki postaja eno večjih žarišč v Sloveniji, danes potrdili še tri nove okužbe. Pozitivni sta dve oskrbovanki in ena zaposlena v domu starejših.