Svet

Demokrati ne morejo do Trumpovih finančnih podatkov

STA
9. 7. 2020, 18.47
Posodobljeno: 9. 7. 2020, 18.48
Deli članek:

Ameriško vrhovno sodišče je danes tožilcem Manhattna omogočilo vpogled v davčne napovedi predsednika ZDA Donalda Trumpa, obenem pa je zavrnilo zahtevo kongresnih demokratov za dostop do njegovih finančnih podatkov.

Reuters
Donald Trump državljanom ZDA pravi, naj mu zaupajo.

Trump skriva svoje finančne podatke in davčne napovedi in je bil prvi predsedniški kandidat v sodobni zgodovini, ki ni hotel objaviti davčnih napovedi. Trump trdi, naj mu zaupajo, da je bogat in da ni naredil nič narobe.

Tožilci Manhattna želijo videti, ali je vrnil denar svojemu nekdanjemu odvetniku Michaelu Cohenu, ki je pred volitvami leta 2016 plačal pornografski zvezdnici Stormy Daniels za molk o spolnih odnosih s Trumpom. To kršitev volilne zakonodaje preiskuje newyorška velika porota, zaradi tega pa je Cohen že končal v zaporu.

Kongresni demokrati pa želijo videti, komu vse je kaj dolžan, morda na primer Rusiji ali drugim tujim državam, kar bi lahko ogrozilo nacionalno varnost ZDA.

Vrhovni sodniki so sicer gladko zavrnili argument Trumpovih odvetnikov in pravnikov ministrstva za pravosodje ZDA, da ima predsednik imuniteto pred vsemi preiskavami, dokler je na položaju.

To je dobro za tiste, ki se bojijo diktature in zločinskih predsednikov v prihodnje, vendar pa je Trump za zdaj varen pred nerodnimi razkritji glede Stormy Daniels ali kakšnimi drugimi, ker so postopki pred veliko poroto zaupne narave.

Za predvolilne namene kongresnih demokratov je bila odločitev sodišča porazna, saj po zakoniti poti ne morejo do Trumpovih finančnih informacij, kjer so upali, da najdejo odgovore na to, ali je res dolžan Rusiji, ki ga je domnevno preko Deutsche bank spravila iz bankrota.

Čeprav si lahko za zdaj oddahne, pa je Trump nemudoma po objavi odločitve sodišča sprožil rafal tvitov, v katerih se v bistvu pritožuje, da ga nadlegujejo in ga bodo še naprej, prejšnjim predsednikom pa so gledali skozi prste.