Panika in evakuacija

FOTO: Iz poštne pošiljke vel neznosen smrad, v bolnišnici pristalo šest uslužbencev

S.R.
23. 6. 2020, 16.44
Posodobljeno: 23. 6. 2020, 16.49
Deli članek:

En paket, smrdljiva vsebina, šest oseb v bolnišnici in evakuacija. Tako bi lahko strnili zgodbo, ki se je v soboto odvila v bavarskem mestu.

Freiwillige Feuerwehr Schweinfurt
Oskrbeti so morali 12 oseb, šest so jih prepeljali v bolnišnico.

V soboto je bilo v kraju Schweinfurt na Bavarskem zdravniške oskrbe deležnih kar dvanajst poštnih uslužbencev. Približno 60 ljudi so iz stavbe evakuirali, potem ko so zaposleni zaradi izjemno sumljivega, predvsem pa smrdljivega vonja, ki je vel iz ene od pošiljk, na pošto poklicali policiste, gasilce in reševalce. 

»Ker je bila vsebina pošiljke neznana, na začetku ni bilo jasno, ali paket predstavlja večje tveganje,« so v izjavi za javnost pojasnili policisti. Preden so pazljivo pogledali v notranjost paketa, so izpraznili celotno stavbo. Izkazalo se je, da v pošiljki tiči zloglasni sadež durian, katerega sloves je šibkejši le od njegovega vonja. Durian sicer raste širom jugovzhodne Azije, dotični primerek pa je s Tajske v prispel v Nuremberg, kjer ga je oseba poklonila svojemu 50-letnemu prijatelju. Ta si ga je nato po pošti poslal domov v dobrih 100 kilomertov oddaljen Schweinfurt, poroča CNN. Razdalja je bila za vožnjo s smrdljivcem kot kaže prevelika. 

Sadež, ki pod bodičasto lupino skriva, kar nekateri opisujejo kot slastno sredico s kremasto strukturo, je postal razvpit zaradi svojega vonja, ki ga večina opisuje kot naravnost odurnega. Več kot ljubiteljev ima zato sovražnikov, v številnih državah tudi na jugovzhodu Azije zato v zvezi z uživanjem obstajajo številne omejitve. Vanj je prepovedano zagristi v številnih hotelih, na letališčih, vlakih in tudi postajah podzemnih železnic. Poznavalci znajo povedati, da njegova aroma spominja na vonj kombinacije iztrebkov prašiča, terpentina in čebule s priduhom smrdljivih nogavic. Aromo primerjajo tudi z vonjem cibetovke, kanalizacije, postanega bruhanja, »izpuha« dihurja in rabljenih kirurških gaz in brisov. Vonj je mogoče zaznati več metrov stran. 

Profimedia
V notranjosti se skriva slastna sredica.

Kakor koli, o slabosti je poročalo kar dvanajst poštnih uslužbencev. Šest so reševalci oskrbeli na kraju, šest pa jih je potrebovalo bolnišnično oskrbo. Na kraju se je sicer poleg 13 reševalnih vozil znašlo tudi več gasilskih vozil treh različnih gasilskih brigad. Sporni sadež je na koncu prispel v roke lastnika, še poroča CNN.

To sicer ni prvi primer, da je durian povzročil vsesplošno paniko. Lani so zaradi tega sadeža evakuirali celotno knjižnico na Univerzi v Canberri. Obstajal je namreč sum na uhajanje plina, a se je izkazalo, da je bil za vonjave kriv durian. Novembra 2018 je moralo zasilno pristati indonezijsko letalo, potem ko se je nad neznosnim smradom pritožil eden od potnikov.

Profimedia
Sladokusci po svetu ga slavijo.