Apartmaji ali hoteli?

Cene dopustovanja na Hrvaškem v koronačasu? Jasno je, kaj se vam bolj izplača

A.S.
10. 6. 2020, 09.30
Posodobljeno: 10. 6. 2020, 10.43
Deli članek:

Boste dopust preživeli pri južnih sosedih? To je trenutno stanje glede cen apartmajev in hotelov.

Profimedia
Boste dopust preživeli pri južnih sosedih?

Cene so v primerjavi z lanskim letom nižje pri najemanju apartmajev in dopustniških hiš vzdolž hrvaške obale. Cene apartmajev so se lani pred sezono in po sezoni gibale med 40 in 100 evri, medtem ko so v sezoni znašale od 60 do 200 evrov. Letos se cene apartmajev in zasebnih namestitev v predsezoni gibljejo od 25 do 40 evrov, medtem ko za datumske termine med sezono znašajo od 45 do 70 evrov.

Letos boste za apartma na Pagu, v katerem lahko naenkrat biva pet oseb, v predsezonskem obdobju odšteli 25 evrov, med sezono 50 evrov in po sezoni 30 evrov na noč. Apartma z dvema spalnicama v Šibeniku pred sezono stane 35 evrov in v sezoni 45 evrov.

Na Krku nočitev v dopustniški hiši z dvema nadstropjema in s tremi spalnicami ter bazenom pred sezono in po sezoni znaša 48 evrov, medtem ko je v sezoni cena 114 evrov. Studio apartma v Zadru oddajajo v predsezoni za 40 evrov na dan, medtem ko je v sezoni cena 55 evrov.

Za nočitev v enosobnem apartmaju za dve osebi v centru Makarske boste pred sezono in po njej odšteli 25 evrov, medtem ko cena v sezoni znaša 50 evrov. Nočitev v studio apartmaju v Novem Vinodolskem? Pred sezono 30 evrov in v sezoni 40 evrov za nočitev.

Medtem so lani cene nočitev v apartmajih sredi sezone znašale tudi do 200 evrov. Toliko bi na primer odšteli za apartma za štiri osebe v Betini na Murterju. Cena nočitve pa je v istem apartmaju pred sezono in po sezoni znašala 100 evrov. Nočitev v apartmaju v Biogradu na Moru za štiri osebe je v pred sezoni znašala 60, v sezoni pa 80 evrov. Dvosobni apartma v Omišu je lani v predsezoni stal 50 evrov na noč in med sezono 130 evrov na noč.

Ne glede na to, da so cene letos nižje, pa je Martina Nimac Kalcina, predsednica Skupnosti družinskega turizma pri HGK, za hrvaški portal Index povedala, da se lastnikom apartmajev letos ne piše nič dobrega. "Nekateri se zanašajo na svoje stare goste in na tiste, ki so že prej rezervirali. No, novih rezervacij je zelo malo. Najemajo se le celotne dopustniške hiše, nikakor pa manjši apartmaji znotraj hiš," je dodala Martina Nimac Kalcina. 

Hotelirji vztrajajo pri svojem

Čeprav so cene apartmajev ob Jadranu nižje, hotelirji vztrajajo pri svojem. Cene nočitev v hotelih vzdolž hrvaške obale so podobne lanskim. 

V Rovinju v hotelu s petimi zvezdicami sedemdnevna nastanitev z zajtrkom za štiričlansko družino (dve odrasli osebi in dva otroka) v drugi polovici junija stanje okoli 6340 evrov. V hotelu s tremi zvezdicami pa ta cena znaša 2285 evrov. 

V Zadru bo štiričlanska družina za sedem nočitev z zajtrkom v hotelu s petimi zvezdicami odštela 5885 evrov. Hotel s štirimi zvezdicami je znatno cenejši, za sedemdnevno nastanitev bo ta cena znašala 2113 evrov, medtem ko teden dni v hotelu s tremi zvezdicami znaša okoli 1255 evrov.

Direktor hrvaškega društva Hut, ki združuje vodilne hrvaške hotele Veljko Ostojić je za Index potrdil, da splošnega zniževanja cen pri hrvaških hotelirjih ni. Poudaril pa je, da "hotelirji iz dneva v dan oblikujejo cenik. Nikoli ni bilo enoznačnega zniževanja cen, tudi sedaj je tako. Vsak ponudnik sprejema odločitve na podlagi ponudbe in povpraševanja," je dodal Ostojić. Nižje cene bi lahko ponudili tisti hotelirji, ki v objekte niso veliko vlagali in sodijo v nižji cenovni razred. 

Predsednik Združenja hrvaških potniški agencij (Uhpa) Tomislav Fain je za omenjeni portal pritrdil, da hotelirji zaenkrat niso zniževali cen.  "Vsak ima pravico sprejemati svoj poslovni načrt, nekateri hoteli so se odločili za nižje cene in dodatno ponudbo, ki prej ni bila vključena. Nekateri hoteli sedaj polpenzion oddajajo po ceni nočitev z zajtrkom. Obstajajo različne akcije, posamezni hotelirji so spustili ceno tudi do 35 odstotkov. No, na drugi strani številni ne želijo zniževati cen. Rekli so, da se bodo, v kolikor cene enkrat spustijo, težje vrnili. Raje bodo letos delali z manjšim obsegom gostov ter naslednje leto nadaljevali po starem," je za Index povedal Fain.