nato

Trump bi iz Nemčije umaknil vojake, a kongresniki s tem niso zadovoljni

B.K./STA
10. 6. 2020, 07.06
Posodobljeno: 10. 6. 2020, 07.53
Deli članek:

Republikanski člani odbora za oborožene sile predstavniškega doma ameriškega kongresa so v ponedeljek v odprtem pismu izrazili nasprotovanje odločitvi predsednika Donalda Trumpa, da umakne ameriško vojsko iz Nemčije.

Profimedia
Ameriški vojaki.

"Menimo, da bo to bistveno škodilo ameriški nacionalni varnosti, obenem pa utrdilo položaj Rusije na našo škodo. Ruska grožnja se v Evropi ni zmanjšala in verjamemo, da bodo znamenja slabitve ameriške zaveze Natu vzpodbudili rusko agresijo in oportunizem," meni 22 republikancev, ki so se podpisali pod izjavo.

Gre za prvi primer odpora kongresnih republikancev v skoraj štirih letih Trumpovega vladanja. Wall Street Journal je pretekli teden poročal, da je Trump naročil, naj se v naslednjih mesecih število ameriških vojakov v Nemčiji s sedanjih 35.000 zmanjša na 25.000.

Demokrati so Trumpa nemudoma napadli in ponovno opozorili na njegovo sumljivo naklonjenost do Rusije in predsednika Vladimirja Putina. V ponedeljek so se presenetljivo pogumno oglasili še republikanci, ki si doslej Trumpa niso drznili kritizirati, ne glede na poteze.

Trump je imel negativen odnos do zveze Nato že v času kampanje leta 2016, odkar pa je prevzel oblast, govori le o tem, da bi morale evropske zaveznice povečati svoje prispevke za obrambo. S svojimi izjavami je večkrat izrazil tudi dvom v pripravljenost ZDA na obrambo zaveznic.