še je tu

Evropa in covid-19: ali število okuženih znova narašča?

P.K.
10. 6. 2020, 06.55
Deli članek:

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je že pred časom opozorila Evropo, da ni »prehitevalnega pasu do nove normalnosti«. Tako so države posvarili, naj bodo previdne pri rahljanju ukrepov, ki so jih sprejele v boju proti pandemiji novega koronavirusa, sploh tistega, ki se nanaša na odpiranje mej.

STA
Kaj bo Slovencem prineslo odpiranje mej? Javnost je najbolj zadržana do odpiranja mejnih prehodov z Italijo.

Po večini evropskih držav so izredne razmere prenehale, javno življenje je spet steklo, vendar se življenje še povsem vrnilo v običajne tirnice.

Številne dežele so se, tudi zaradi turizma, ki je ena najpomembnejših gospodarskih panog, odločile odpirati meje, da bodo lahko sprejele turiste. Ena prvih v Evropi je to storila Hrvaška, seveda ob zavedanju, da bi kateri od tujcev lahko prinesel okužbo z novim koronavirusom, saj mnogi k njim prihajajo iz držav, v katerih je epidemiološko stanje slabše. Vodilni hrvaški epidemiolog je dejal, da mislijo, da imajo dovolj zmogljivosti, da bi rešili tudi morebitne okužbe, ki bi prišle s tujci, ki v večini predstavljajo turiste.

Junija so pri naših južnih sosedih našteli samo en na novo odkriti primer okužbe s koronavirusom. Od skupno 2247 potrjenih okužb je sicer ozdravelo 2105 ljudi. Umrli so 103 ljudje. Niti s prihodom turistov, ki jih v prvih dneh tega meseca tam beležijo že okoli 30 tisoč, se število okuženih ni spremenilo.

Lestvica (ne)varnih

Če je Hrvaška – v povezavi s koronavirusom – ena od zdravstveno najbolj varnih držav, je Slovenija uvrščena še malo pred njo. Prav nas in naše južne sosede je raziskava Deep Knowledge Group med 200 državami sveta uvrstila kar visoko; Slovenijo na 32. mesto, Hrvaško pa na 36. mesto lestvice varnih držav v luči novega koronavirusa. Kriteriji, na podlagi katerih so razvrščali, so bili med drugim število okuženih, zmožnosti zdravstva, karantenska učinkovitost in učinkovitost vlade.

Profimedia
Bodo prizori s hrvaških plaž letos vseeno podobni kot lani?

Kot najbolj varno v tem času, ko smo še vedno v zdravstveni krizi, so razglasili Švico. Ta država že od začetka maja, podobno kot pri nas, beleži zmanjšanje števila okuženih, tako jih je v zadnjih tednih naštela samo okoli deset novih na dan, kar je v primerjavi s prejšnjimi meseci, ko je na dan potrdila več sto okužb, pomembno zmanjšanje.

Slovenski seznam

Na seznamu najbolj varnih držav se je na drugo mesto uvrstila Nemčija, sledijo Izrael, Singapur in Japonska. Avstrija je na visokem šestem mestu, naša vzhodna soseda, Madžarska, pa na 18. Italija se je na tej lestvici uvrstila na 53. mesto. Tudi naša vlada je pripravila seznam epidemiološko varnih držav, v katere je mogoče vstopati brez obvezne 14-dnevne karantene. To so Hrvaška, Avstrija, Madžarska, Bolgarija, Ciper, Češka, Estonija, Finska, Nemčija, Grčija, Islandija, Latvija, Litva, Lihtenštajn, Norveška, Slovaška in Švica.

A tudi na ta območja, pozivajo pristojni, naj ljudje nikar ne odhajajo povsem brez skrbi, saj je ponekod, potem ko potrjenih okužb vsaj nekaj tednov skorajda ni bilo ali pa jih je bilo v primerjavi s prej precej malo, število na novo odkritih pozitivnih primerov spet naraslo. V tem smislu za zdaj najbolj izstopa Severna Makedonija. Tam je bilo stanje širjenja koronavirusa v začetku maja že kar dobro; našteli so »samo« okoli pet do deset okužb na dan, a bolj ko se je bližal konec meseca, več je bilo okuženih, junija pa je bila slika še slabša. Vsak dan od začetka junija do danes naštejejo že po sto na novo okuženih.

Še dva tedna ukrepov

Ta država se je zato odločila podaljšati izredne razmere zaradi covida-19 za 14 dni. Najhuje je v prestolnici Skopje. V Severni Makedoniji z dobrima dvema milijonoma prebivalcev so sicer do zdaj zabeležili 2492 primerov okužbe s koronavirusom, od tega jih je 742 še vedno aktivnih, ter 145 smrti.

Profimedia
Italijani so, potem ko so pred dvema tednoma začeli rahljati ukrepe, že napolnili lokale.

V Avstriji so razmere malo drugačne. Potem ko je bilo pri njih najhuje marca in aprila, ko so na dan našteli najmanj okoli sto pozitivnih; najvišje število potrjenih primerov je bilo sicer kar 1050 v enem dnevu, in sicer 28. marca, se je z majem situacija kar umirila, a še vedno, tudi v zadnjih dneh, potrdijo okoli 20 okužb, včeraj so na primer potrdili celo 55 novih.

Ostale sosede

Madžarska se tudi še vedno sooča z vsaj desetimi na novo odkritimi okuženimi posamezniki na dan. Včeraj je bilo takih 18, dan prej 20. V še eni od sosednjih držav Slovenije, Italiji, prav tako upažajo zmanjšanje števila novih okužb z novim koronavirusom in smrti. V zadnjih tednih na dan naštejejo od 200 so okoli 400 pozitivnih primerov. V tej sredozemski državi je zaradi covida-19 po zadnjih podatkih umrlo skupno 33.846 ljudi. Zdravstveno stanje v Italiji glede okužb se sicer razlikuje po posameznih pokrajinah, a je pri vseh dosežen velik napredek, če dnevno dogajanje primerjamo z marcem, aprilom in deloma majem, ko je bilo res hudo.

Slovenija se sicer pripravlja na odprtje meje z Italijo. Medtem ko Slovenci v Italijo že lahko prehajamo, pa Italijani za zdaj k nam še ne morejo. Anže Logar, zunanji minister, je dejal, da bo Slovenija dnevno spremljala razvoj dogodkov v Italiji in bo takoj, ko bodo zdravstvene razmere to omogočile, odprla meje. Pojasnil je še, da mora zeleno luč za odprtje dati še Nacionalni inštitut za javno zdravje, na podlagi katere končno odločitev sprejme slovenska vlada.

V drugih evropskih deželah je stanje za zdaj stabilno. Povsem brez okužb so redkokje, se je pa število teh povsod pomembno zmanjšalo, tudi v Španiji, ki poleg Italije velja za eno najbolj prizadetih držav v tem delu sveta. V nekaterih deželah je sicer, podobno kot v Sloveniji, presenetilo, da so bili več dni, morda celo teden ali več skoraj povsem brez novih primerov, medtem ko se zdaj spet pojavljajo novi, vsaj eden na dan.