poneverba

Paroh Srbske pravoslavne cerkve na tnalu višjih sodnikov

S.S.
9. 6. 2020, 20.15
Deli članek:

Višji sodniki so pod drobnogled vzeli paroha Perana Boškovića, ki je bil lani na prvi stopnji obsojen za kaznivo dejanje poneverbe.

Arhiv Svet24
Bošković naj bi s cerkvenim denarjem plačeval tudi račune za telefon, internet, kabelsko televizijo ...

Na ljubljanskem višjem sodišču je včeraj potekala javna pritožbena seja. Paroh Srbske pravoslavne cerkve je bil lani namreč tudi v ponovnem sojenju na ljubljanskem okrožnem sodišču obsojen zaradi kaznivega dejanja poneverbe.

Sodišče mu je izreklo šestmesečno pogojno zaporno kazen s preizkusno dobo dveh let, povrniti pa bo moral nezakonito pridobljeno premoženjsko korist. Obramba je zato vložila pritožbo, odločitev višjih sodnikov pa bodo vpleteni prejeli pisno, predvidoma v roku enega meseca.

V prvem sojenju je bil paroh za nadaljevano kaznivo dejanje poneverbe obsojen na pogojno kazen šestih mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let, hkrati pa je sodnica Mojca Kocjančičeva ugotovila, da je pregon za določene račune, nižje od 500 evrov, zastaral. Vendar se višji sodniki s tem niso strinjali, zato so sodbo v tem delu razveljavili, račune priložili nazaj v spis in zadevo vrnili v ponovno odločanje.

Plačeval račune, ki jih ne bi smel

Predsedujoča Kocjančič je morala tako ponovno odločati o očitkih, da je Bošković zase in za svojo družino s cerkvenim denarjem med 25. januarjem 2007 in 27. decembrom 2011 plačeval račune, ki jih po prepričanju tožilstva ne bi smel; dopolnilno zavarovanje zase in za družinske člane, življenjsko zavarovanje, račune za telefon, internet, kabelsko televizijo, RTV-prispevek, naročnino za časopis ... Skupno naj bi iz cerkvene malhe vzel 33.690 evrov.