pokleknili v znak podpore žrtvam

FOTO: Tudi v Zagrebu protest proti rasizmu, v Antwerpnu po protestih odstranili kip nekdanjega belgijskega kralja

A.S./STA
9. 6. 2020, 20.38
Posodobljeno: 9. 6. 2020, 20.38
Deli članek:

Protesti proti rasizmu so se v Evropo razširili iz ZDA po smrti temnopoltega Georgea Floyda med aretacijo. Danes so je v Zagrebu zbralo več sto protestnikov, v Belgiji pa so medtem po protestih odstranili kip nekdanjega belgijskega kralja Leopolda II., ki se je v zgodovino zapisal tudi s svojo okrutnostjo v nekdanjih belgijskih kolonijah v Afriki.

Facebook
Protesti proti rasizmu v Zagrebu.

Na protestu na Trgu žrtev fašizma v Zagrebu se je danes zbralo 600 ljudi. Potekal je mirno, vsi zbrani pa so pokleknili v znak podpore žrtvam policijskega nasilja in rasizma. 

Na protesih je bila tudi predsednica levosredinske stranke Glas Anka Mrak Taritaš, ki je na facebooku objavila fotografiji in zapisala: "Veseli me, da se je veliko mladih ljudi zbralo na protestu proti rasizma v Zagrebu".

Prestavitev kipa nekdanjega belgijskega kralja

V belgijskem pristaniškem mestu Antwerpen so po protestih proti rasizmu danes odstranili kip nekdanjega belgijskega kralja Leopolda II., ki so ga protestniki pomazali z barvo. Premestili ga bodo v tamkajšnji muzej kipov na prostem Middelheim, kjer ga bodo tudi restavrirali.

Belgijske oblasti so se za premestitev kipa odločile, ko je bil minuli konec tedna poškodovan v protestih. Protestov se je udeležilo več tisoč ljudi.

Tiskovni predstavnik župana Antwerpna Johan Vermant je pojasnil, da so kip nameravali odstraniti do leta 2023 zaradi obnove, ker pa je bil prejšnji teden močno poškodovan, ga bodo v muzej premestili že zdaj in ga ne bodo vrnili na njegovo sedanje mestu v četrti Ekeren.

Na protestih pod geslom Črna življenja štejejo, ki so minuli konec tedna potekali tudi v Bruslju in Liegeu, je bilo sicer oskrunjenih več kipov Leopolda II.

Pogosto tarča aktivistov in vandalov

Kipi Leopolda II. so pogosto tarča aktivistov in vandalov, ker se je ta kralj v zgodovino zapisal tudi s svojo okrutnostjo v nekdanjih belgijskih kolonijah v Afriki. Vladal je med letoma 1865 in 1909, znan pa je po koloniziranju Konga, kjer so v času njegove vladavine z domačini ravnali okrutno in jih izkoriščali. Odgovoren naj bi bil za smrt več milijonov prebivalcev Konga.

Skupina Popravimo zgodovino poziva k umiku vseh kipov Leopolda II. z javnih mest v Bruslju. Peticijo za umik njegovih kipov je doslej podpisalo več kot 64.000 ljudi.